Като държава членка на ЕС сме задължени да отделяме част

...
Като държава членка на ЕС сме задължени да отделяме част
Коментари Харесай

За последните пет години сме отделили 6 милиона лева за различни проекти в РС Македония

Като страна членка на Европейски Съюз сме задължени да отделяме част от нашия бюджет за помощ за развиване. Има пет страни кандидатки за участие в Европейския съюз, на които оказваме помощ с разнообразни планове и една от тях е Република Северна Македония. Това съобщи Ангел Ангелов, ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Република Северна Македония, който взе присъединяване в провеждащата се в Скопие трансгранична конференция по плана на Българската телеграфна организация (БТА) " Европа на Балканите: Общо бъдеще ". 

За последните пет години ние сме отделели близо шест милиона лв. (три милиона евро) за разнообразни планове, посочи дипломат Ангелов. 

Като значими акценти той открои свързаността и доближаването, давайки за образец взаимния план сред статистическите институти на двете страни, както и партньорството сред осведомителните организации Българска телеграфна агенция и МИА. 

Посланик Ангел Ангелов заяви, че се обезпечава поддръжка за платформи за медиен плурализъм и медии, с цел да бъдат подтиквани да отразяват независимо протичащото се в Република Северна Македония. 

„ Това е една доста дребна част от това, което вършим, от помощта за развиване. Основната част, през последните години, сякаш е обвързвана с подкрепяне на децата и хората в неравностойно състояние. Изградихме един дневен център за деца за аутизъм в Скопие, по-късно изградихме същия дневен център за деца с аутизъм в Охрид “, описа още българският дипломат. Той добави, че подобен дневен център следва да бъде построен и в Тетово, а редом с това ще бъде финансирано и построяването на дневен център за възрастни хора с аутизъм. Този дневен център ще бъде във остарялата постройка на община Гьорче Петров, посочи той. 

Подкрепихме един план за община Ранковце, където деца с разнообразни потребности да могат да поддържат връзка с животните на село, сподели още българският дипломат. Той даде образец с дете, имащо специфични потребности, които изпитвало усложнения в говора, само че е проговорило с помощта на тази терапия. Посланикът заяви и за сходен план в Крива Паланка. Успоредно с това помощ под друга форма е ориентирана и към други области, измежду които подкрепяне на спортни клубове, създаване и поддържане на спортни площадки, както и книгоиздаване.  

Те оказват помощ на обществото на Северна Македония да се модернизира, сподели още Ангел Ангелов. Като добър образец посланикът отличи и план с название „ Повишаване на административния потенциал на общинските чиновници за подготовка и ръководство на планове “, финансирани от Европейски Съюз. 

Проектът е обхванал няколко погранични общини – Делчево, Берово и Пехчево, в които свързаността с България е по-трудна поради бавещото се създаване на граничен пункт „ Клепало “. 

Трябва да им усилваме административния потенциал, с цел да могат и те да усвояват средства от Европейски Съюз. Надявам се, че ще имаме скоро положителни вести, уточни той. 

Работните групи действат, стигнали са до общо схващане, има финансиране от Европейския съюз. Министерството на районното развиване би трябвало да стартира работа незабавно, когато времето и изискванията разрешават да стартира построяването, сподели още българският дипломат. 

Дипломатът Елена Слатинска-Ованесова добави и поддръжката за издаването на книги, измежду които даде за образец „ История на Охридската архиепископия “ от Иван Снегаров и други. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР