Като чуете „Канарските острови“ вероятно си представяте лятна ваканция, слънце,

...
Като чуете „Канарските острови“ вероятно си представяте лятна ваканция, слънце,
Коментари Харесай

Пловдивчанката Виктория замина за ваканция на Канарите и седма година кара Коледа по джапанки

Като чуете „ Канарските острови “ евентуално си представяте лятна почивка, слънце, плаж и цялостен релакс измежду впечатляваща природа. А в този момент си представете, че това е всекидневието ви. Какъв е животът в известната туристическа дестинация, научаваме от пловдивчанката Виктория Видева, която към този момент седма година живее в Лансароте (произнася се Ланцароте), оповестява " Трафик ".

Виктория е родом от Пловдив. Завършва Националната Търговска гимназия, след което компетентност „ Маркетинг “ в УНСС, и отпътува за Дания. Докато изчаква записванията за новия образователен учебен срок, взема решение да замине на Канарите и да работи през лятото в първокласния датски състезателен комплекс Клуб Ла Санта. За нейна наслада лятото ѝ продължава до ден сегашен. Тя посреща повече от 12 000 туристи годишно! През свободното си време се занимава с йога, учи се да кара сърф и се отдава на дълги разходки по вулканичните възвишения.

„ Спомням си добре първата ми мисъл по пътя от летището до хотела – чудех се къде въобще са палмите и растителността. Защо е толкоз пусто? “ - споделя ни Вики. „ Много се впечатлих от другите цветове на морската вода и почвата. Обърквах се накъде би трябвало да карам, защото всички къщи си наподобяват - двуетажни, боядисани в бяло. По-късно разбрах, че това е било концепция на локалния склуптур Сезар Манрике и се е трансформирало в закон, целящ да защищити острова от превръщането му в лъскава туристическа дестинация. Тепърва имах да изучавам доста за острова и лятото незабелязано се изплъзна. Това, което изцяло ме убеди да остана в действителност беше коледното барбекю на плажа - кой не би желал да живее на място, където зимата се върви по чехли? “





Лансароте е най-източният от седемте острова - Тенерифе, Фуертевентура, Гран Канария, Ла Палма, Ла Гомера и Ел Йеро, които съставляват архипелага Канарски острови. Макар по-близо ситуирани до африканския бряг, територията е испанска. Островите са вулканични, като последното изригване на Тенерифе е било през 1909г., траяло 10 дни. Активните вулкани са в действителност част от атракциите на островите.

Чувстват ли се гостите в сигурност, още веднъж питаме Вики. „ Целият остров Лансароте е разгласен за народен парк и е впечатляващ. Безспорно една от най-посещаваните дестинации е паркът Тиманфая (Timanfaya) - Огнените планини. Там се влиза против алегоричен вход от 7 евро и може да се следят разнообразни демонстрации, провеждани върху кратера на загасналия вулкан, който към момента излъчва повече от 400 градуса топлота. След обиколка с автобусчето в парка можете да обядвате в ресторанта, конструиран от Сезар Манрике, употребяващ топлината на вулкана, за приготвянето на ястията си.

Други забавни места са пещерите Хамеос дел Агуа (Jameos del Aqua) и Куева де лос Вердес (Cueva de los Verdes). Това са пещери, формирани по натурален метод в резултат на заключването на въздушни маси под изстиващата лава по време на изригването на вулканите. Интересното е, че са по-дълги от 8 километра и са били населявани от локалното население по време на пиратски набези. Една от обичаните ми туристически дестинации е Мирадор дел Рио (Mirador del Rio), която се намира в най-северната част на острова. Там е и най-високата точка, откъдето могат да се видят и някои от прилежащите острови като Ла Грасиоса (La Graciosa). Наблюдавани от високо, цветовете на Атлантическия океан и острова са невероятни. "



Всички седем острова с право заслужават славата си на на туристическа дестинация. Всеки един от тях има своята характерна флора и фауна. Има остров прилягащ за всеки усет - от лъскавия Тенерифе до пустинния Гран Канария. Любопитни сме какво избират българските туристи в Лансароте. „ Повечето туристи са скандинавци и великобританци, няма доста българи. Не бих споделила, че мога да откроя типажи. Тези, с които съм се срещала, са били страхотни. Българският екскурзиант на Лансароте е радостен, приказлив и обожава обстоятелството, че не заплаща за чадър на плажа. Островът предлага скътани безлюдни дребни плажове, на които можете да бъдете единствено със фамилията си и никой различен. А може би ги затруднява и неналичието на директни полети. Защото като цяло, прекарването на почивката там не е кой знае какъв брой скъпо. “



Като се заговорихме за цени, усещане ни направи и метода на живот на локалните. „ Живота тук бих описала като „ развиване в застой “. Нещата се случват с една необикновено мудна скорост. Всеки кара постепенно, малко са местата на острова, където е позволено да се кара с повече от 60км/ч. Тук царува едно необикновено успокоение от самото начало, което от време на време може да се обърка даже със досада. “ А това от устата на пловдивчанка си е смущаващо! Местните се пробват да запазят острова от презастрояване в резултат на развиването на туризма. За задачата са въведени характерни закони, предопределени единствено за този остров.

Какви са другите любопитни обстоятелства от бита, които вършат усещане на посетителите? „ Растенията, даже и палмите, не порастват доста високи, тъй като непрекъснато духа вятър. В тази връзка, особено за множеството плажове не са шезлонзите, а каменните оградки които се вършат към хавлиите. Това е по този начин, с цел да се спре вятъра, надигащ пясъка. Гроздето тук не е на плетове, а пораства в дупки във вулканичната почва. Казвам почва,но това в действителност е вулканичен прахуляк разбъркан с минерали от земните глъбини. Местните го назовават „ пикон “. Заради него по-голямата част от земеделието се осъществявано ръчно - просто мъчно можеш да минеш с трактор през вулканичната почва. “

Ако желаете да преживеете една ексцентрична почивка, то Лансароте чудесно обезпечава това. Лунен пейзаж, архитектурни чудеса и съвършен вятър за водни и въздушни спортове вършат острова прелъстителен за туристи с разнообразни ползи. Всички те обаче споделят едно общо нещо - чувството за паралелна действителност.















Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР