Като човек, практикуващ правната професия, съм виждал какви ли не

...
Като човек, практикуващ правната професия, съм виждал какви ли не
Коментари Харесай

Цацаров за разследващия главния прокурор: Това е най-екзотичната идея, която съм чувал |

" Като човек, практикуващ правната специалност, съм виждал какви ли не странни хрумвания, само че това е най-екзотичната концепция, която съм срещал. Мисля, че това най-ясно демонстрира какво е отношението ми към концепцията за прокурор, който да проверява основния обвинител и заместниците му. "

Това разгласи ръководителят на антикорупционната комисия и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров пред Българска национална телевизия. Според него е доста противоречиво дали такова решение ще е работещо. И запита: " А дали проверяващият прокурор е непогрешим ". 

Цацаров изясни, че при започване на мандата си отпред на антикорупционната комисия е бил за това доста ясно да се дефинира кои са действителните лица на висши обществени длъжности и да бъдат изключени тези, които не принадлежат към тази група. Сега обаче от набраната правосъдна процедура и опита му отпред на КПКОНПИ счита, че би трябвало да има промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество и в частта, която визира отнемането на имущество.

" Има насъбрана правосъдна процедура, която би трябвало да откри отражение в наредбите на закона. Той е в действие от януари 2018 година, когато част от тази процедура не е била образувана ", счита Цацаров. Той е безапелационен, че законът би трябвало да бъде поправен. " Интересното е, че няма народни представители, които да не споделят нуждата от промени в закона, само че досега това не е направено ", разяснява той. 

И в отчета за свършеното от КПКОНПИ за м.г., показан пред Народното събрание преди дни, било ясно записано, че комисията е подготвена да даде експертни разновидности. Те могат да бъдат показани при съществуването на политическа воля, най-малкото за разискване, акцентира някогашният основен прокурор. Той разпорежда очаквания на идващото Народно заседание да предприеме съответните дейности в тази посока.

Цацаров уточни, че практическите изгоди от сходни промени ще уточняват режима, при който се подават имуществени заявления. Миналата година КПКОНПИ е обработила не по-малко от 12 000 заявления за имущество и ползи. Според него режимът за обявление би трябвало да се улесни. Освен това би трябвало да има ясни гаранции за лицата, против които КПКОНПИ завежда искове, че това ще става при цялостното отчитане на имотното им положение, разликата сред доходи и разноски. " Поправките би трябвало да са не толкоз политически обусловени, колкото експертно-юридически нужни ", сподели Цацаров. 

" В началото на годината бяхме изправени пред доста тежки кадрови проблеми - 21% безработен щат. Проведени са повече от 50 конкурсни процедури, сега са висящи 35 процедури ", оплака се Цацаров. Той счита, че кадровият недостиг би трябвало да бъде преодолян.

Напоследък се следи увеличение на броя на сигналите за спор на ползи, те са доста точни и доста дребна част от тях би трябвало да бъдат пратени другаде по подготвеност. " Обикновено ни бъркат във връзка с несъвместимостта. Ние откриваме спор на ползи, само че не и съгласуемост. Например, в случай че кмет има и търговски сдружения, тогава сигналът се изпраща по подготвеност. Но в последните месеци, даже в последната година, те са ориентирани право в задачата ", сподели още Цацаров. 

Опитите за почистване на политически ползи са налице. Тази картина в никакъв случай не се е е променяла. Това е изключително мощно на територията на общини и общински препоръки. " Ежедневие е когато едни общинари алармират против друга група от общинския съвет, а на другата седмица става противоположното ", даде образец Цацаров. Една немалка част от тях се оказват основателни. В тази част законът работи, счита шефът на КПКОНПИ.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР