Като че ли това е най-очакваното и най-доброто, което се

...
Като че ли това е най-очакваното и най-доброто, което се
Коментари Харесай

Акад. Трайков: Надяваме се през 2023 г. EMA да разреши новото лекарство за Алцхаймер

" Като че ли това е най-очакваното и най-хубавото, което се е появявало до момента ". Така известният наш невролог и водещ експерт в региона на деменциите акад. Лъчезар Трайков разяснява пред БНР известията за основаването на ново лекарство против заболяването на Алцхаймер – моноклоналното антитяло леканемаб.

Ученият уточни, че то би могъл да спре развиването на заболяването, като стопира отлагането на бета амилоидния белтък в мозъка.

" Въпреки че ще намерим средство, с което ще спрем развиването, до ден сегашен ние не знаем причината – за какво стартира да се образува „ неприятният белтък “ в мозъка, означи той.

Акад. Трайков добави, че основаването на лекарство с този механизъм на деяние не е нова концепция, тъкмо противоположното – над нея се работи от към 10-15 години.

Той напомни, че през днешния ден към този момент заболяването на Алцхаймер се диагностицира 10-12 години по-рано, а измененията в мозъка стартират 20 години преди да настъпи тежката фаза тежката фаза на болестния развой или 10 години преди да стартира пациентът да не помни по малко.

„ Пациентът би трябвало да стартира приема на това лекарство оптимално рано. Трябва да се знае обаче, че новият препарат не може да бъде употребен за профилактика “, изясни той.

Акад Трайков акцентира, че не би трябвало да се не помни и съществуването на странични резултати от леканемаб.

" Появяват се два типа промени в мозъка. Едното е оток на части от мозъчната тъкан. Другото са дребни кръвоизливи, също в избрани зони, на част от пациентите. Тези два странични резултата, за наслада, са безусловно обратими, щом се спре лекуването “.

Акад. Трайков показа, че експертите чакат с огромна вяра разрешаването на медикамента от регулаторните управляващи в Съединени американски щати и Европа.

„ Имаме огромната вяра, че това ще се случи, защото страничните резултати са единствено при 10% от случаите “, уточни той по отношение на чаканото позволение от Европейската организация по медикаментите.

Той не се ангажира с съответна прогноза, само че уточни, че в края на януари и началото на февруари най-рано се чака препаратът да бъде позволен от американския регулаторен орган – FDA.

Според него оптимистичния вид за Европа е март - април 2023 година, само че по-реалистичният е втората половина на 2023 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР