Като частна компания WeWork е набрала финансиране в размер на

...
Като частна компания WeWork е набрала финансиране в размер на
Коментари Харесай

От еднорози до зомбита: Времето и парите на стартъпите изтичат

Като частна компания WeWork е набрала финансиране в размер на повече от 11 милиарда $. Olive AI, стартъп в региона на опазването на здравето, събра 852 млн. $. Convoy, стартъп за товарни транспорти, набра 900 млн. $. А Veev, стартъп за строителство на жилища, натрупа 647 млн. $.

През последните шест седмици всички те оповестиха банкрут или прекратиха активността си. Това са най-скорошните провали в колапса на софтуерните стартъпи, който съгласно вложителите едвам в този момент стартира.

След като през последните две години доста от обещаващите софтуерни компании се защитиха от всеобщи банкрути посредством понижаване на разноските, в този момент те са на ръба на привършване на времето и парите. Изправени са пред суровата действителност: Инвеститорите към този момент не се интересуват от обещания. Фирмите за рисков капитал по-скоро вземат решение кои млади компании си коства да бъдат избавени и приканват други да бъдат закрити или продадени.
Сбогом на „ еднорозите “: Задава се обезценяване на стартъпи
Това е довело до изумителен паричен пожар. През август Hopin, стартъп, който набра повече от 1.6 милиарда $ и в миналото бе оценен на 7.6 милиарда $, продаде главната си активност единствено за 15 млн. $. Миналия месец Zeus Living, стартъп в региона на недвижимите парцели, който набра 150 млн. $, съобщи, че приключва активността си. Plastiq, стартъп в региона на финансовите технологии, който набра 226 млн. $, банкрутира през май. През септември Bird, компания за скутери, която набра 776 млн. $, беше изключена от Нюйоркската фондова борса поради ниската цена на акциите си. Пазарната й капитализация от 7 млн. $ е по-малка от цената на имението в Маями за 22 млн. $, което създателят й Травис Вандерзанден купи през 2021 година

Като промишленост всички би трябвало да сме готови да чуем за доста повече провали “, сподели Джени Лефкур, вложител във Freestyle Capital. „ Колкото повече пари са получили хората, преди празненството да завърши, толкоз по-дълъг е махмурлукът. “

Получаването на цялостна визия за загубите е мъчно, защото частните софтуерни компании не са задължени да оповестяват по кое време излизат от бизнеса или се продават. Мрачната обстановка в промишлеността е прикрита и от взрива на фирмите, фокусирани върху изкуствения разсъдък, който притегли звук и финансиране през последната година.

Но съгласно данни, събрани за The New York Times от PitchBook, който следи започващи компании, почти 3200 частни компании в Съединени американски щати, подкрепени от рисков капитал, са прекратили активността си тази година. Тези компании са набрали 27.2 милиарда $ рисково финансиране. От PitchBook обявиха, че данните не са изчерпателни и евентуално са подценени, защото доста компании приключват активността си тихомълком. Освен това не са включени доста от най-големите банкрути, които са станали обществени, като WeWork, или които са намерили купувачи, като Hopin.

Carta, компания, която дава финансови услуги за доста започващи предприятия в Силициевата котловина, съобщи, че 87 от стартъпите в нейната платформа, които са набрали най-малко 10 млн. $, са прекратили активността си тази година до октомври, което е два пъти повече от броя им за цялата 2022 година

Тази година е била „ най-трудната година за започващите предприятия от най-малко десетилетие “, написа в LinkedIn Питър Уокър от Carta.

Инвеститорите в рисков капитал споделят, че неуспехът е нещо обикновено и дават като контрапункт триумфа на колоси като Фейсбук и Гугъл. Въпреки това има доста компании, които затъват от години и в този момент, на фона на вложените през последните години средства, се чакат още по-драстични сривове.

От 2012 година до 2022 година вложенията в частни започващи предприятия единствено в Съединени американски щати са нарастнали осем пъти до 344 милиарда $. Напливът от пари беше провокиран от ниските лихвени проценти и триумфите при обществените медии и мобилните приложения Това трансформира рисковия капитал от финансова промишленост, която функционираше най-вече в един град в Силициевата котловина, във величествен световен клас активи, сходен на хедж фондовете или частния капитал.

През този интервал вложението в рисков капитал стана съвременно – даже 7-Eleven и „ Улица Сезам “ стартираха фондове за рисков капитал – а броят на частните компании „ еднорози “ (б.а. – с оценка от над 1 милиард долара) набъбна от няколко десетки до повече от 1000.

Но рекламните облаги, които бликаха от компании като Фейсбук и Гугъл, се оказаха недостижими за идната вълна от започващи предприятия, които изпробваха неизпитани бизнес модели като работа на парче, метавселена, микромобилност и криптовалути.

Сега някои компании избират да прекратят активността си, преди да изчерпят парите си, като върнат останалото на вложителите. Други се намират в режим „ зомби “ – оцеляват, само че не могат да се развиват. Инвеститорите считат, че те могат да се мъчат по този начин години наред, само че най-вероятно ще им бъде мъчно да наберат повече пари.

Convoy, стартъпът за товарни транспорти, който вложителите оцениха на 3.8 милиарда $, прекара последните 18 месеца в редуциране на разноските, освобождение на личен състав и адаптиране към сложния пазар. Това не бе задоволително.

Когато парите на компанията свършиха тази година, тя се спря на трима евентуални купувачи, само че всички те се отхвърлиха. Дан Люис, съосновател и основен изпълнителен шеф на Convoy, споделя, че „ това беше една от най-трудните елементи “. Компанията приключи активността си през октомври. В записка до чиновниците Люис назова обстановката „ съвършената стихия “.

Предприемачът Ишита Арора написа тази седмица, че е трябвало да се „ изправи против действителността “, че нейният започващ програмен продукт за обмисляне Dayslice не е привлякъл задоволително клиенти, с цел да удовлетвори вложителите. Тя върна част от набраните парични средства. Габор Челе, създател на Pebble, стартъп за обществени медии, написа предишния месец, че макар възприятието, че е разочаровал общността, опитът и неуспехът са си коствали.

Аманда Пейтън бе сюрпризирана от реакцията на блог обявата си през октомври за „ ужаса и самотата “ от закриването на започващата компания за заплащания Braid. Повече от 100 000 души я прочетоха, а сътрудниците бизнесмени я заляха с насърчителни и благодарствени послания.

Пейтън разяснява, че в миналото е считала, че опциите и капацитетът за напредък в региона на софтуера са безкрайни.

Стана ясно, че това не е правилно “, сподели тя. „ Пазарът има таван. “

Инвеститорите в рисков капитал започнаха внимателно да приканват някои създатели да обмислят опцията да се откажат от обречените компании, вместо да губят години в работа. „ Може би е по-добре да приемете действителността и да хвърлите кърпата “, написа Елад Гил, вложител в рисков капитал, в обява в блога си тази година.

Лефкур от Freestyle Ventures съобщи, че до момента две от започващите предприятия на нейната компания са създали тъкмо това, като са върнали на вложителите 50 цента за $. „ Опитваме се да обърнем внимание на създателите: „ Хей, не желаете да се окажете в ничия земя “, сподели тя.

Една от областите, които процъфтяват? Компаниите, които се занимават с банкрути.

SimpleClosure, стартъп, който оказва помощ на други започващи компании да прекратят активността си, едвам съумява да отговори на търсенето, откогато отвори порти през септември, споделя основателката му Дори Йона. Предложенията на компанията включват помощ при подготовката на правни документи и споразумяване на отговорности към вложители, снабдители, клиенти и чиновници.

Йона разяснява, че е тъжно да се види по какъв начин толкоз доста започващи компании приключват активността си, само че се усеща особено да помогне на създателите да намерят протекция в сложен миг. И добави, че всичко това е част от кръговрата на живота в Силициевата котловина.

Много от тях към този момент работят върху идващите си компании. “
Фалстарт за стартъпите в България Българската Vitosha, която изпъкна в Европа Европа против себе си: Стартъпите и илюзията за свободния избор
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР