Като част от информационната кампания Промяната е в нашите ръце“

...
Като част от информационната кампания Промяната е в нашите ръце“
Коментари Харесай

В Стара Загора представиха стратегия за активен живот на възрастните хора

Като част от осведомителната акция „ Промяната е в нашите ръце “ на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) в Стара Загора беше показана Националната тактика за деен живот на възрастните в България (2019-2023 г.). Нейната цел е да се основат условия за деен и заслужен живот на възрастните хора като им се обезпечат равни благоприятни условия , с цел да могат пълноценно да  участват в икономическия и обществения живот на обществото. Насърчаване на дейния живот в заетостта, присъединяване в обществото, независим живот и основаване на потенциал и удобна среда за деен живот на възрастните хора на национално и районно равнище са четирите целта в тактиката, която беше показана от доцент доктор Георги Бърдаров от Софийския университет " Св. Климент Охридски ".
Статистиката сочи, че 17,4% от популацията в България е над 65 години . Най-много хора над 65 и повече години има във Видин - 30,2%, в Старозагорска област те са 22,3 на 100. На участниците в срещата бяха показани и новият Закон за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, Правилникът за неговото използване и одобрената Методика за оценка на обществената добавена стойност от специалисти на МТСП.
В община Стара Загора има дейна обществена политика и е втора след София по даване на обществени услуги. " Сега те са 38, работим по още шест плана и имаме доста положително другарство с институциите. Грижата за възрастните хора е наш приоритет, в общината има три дома, само че към момента не могат да бъдат задоволени чакащите. Очакваме и да стартира деинституализацията на домовете за възрастни хора “, сподели заместник-кметът Иванка Сотирова.
„ България е една от страните с най-бързо застаряващи хора. През 2018 година започва програмата „ Патронажна грижа “, към този момент има подписани 20 контракта. Тя предлага екипи от медицински и обществен служащ да посещават възрастни хора и да ги обгрижват. Най-сериозно е ситуацията при дамите от 65-69 години “, показа пък заместник- министърът Султанка Петрова, съгласно която „ възрастните хора не са задължение, а капацитет, който би трябвало да използваме, те са мост сред поколенията “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР