Като част от ЕС и НАТО България продължава да е

...
Като част от ЕС и НАТО България продължава да е
Коментари Харесай

Доклад на ДАНС: България продължава да е обект на системен разузнавателен интерес

Като част от Европейски Съюз и НАТО България продължава да е обект на систематичен разследващ интерес. Това сочи Държавната организация " Национална сигурност " за предходната година.

Не се регистрира смяна в главните цели на непознатата разследващата интензивност, които са свързани със основаване и разширение на позиции за въздействие и влияние в държавни, военни, научни, културни, просветителни и религиозни институции, в медиите, неправителствения бранш и други, както и с дейности, ориентирани към придобиване на национална или задгранична класифицирана информация, или на други чувствителни данни от друг темперамент. Изпълнявайки националните цели на личните държавни управления, непознатите специфични служби не престават да са ангажирани и с дейности по експорт към България на характерни за съответната страна вътрешни проблеми.

ДАНС показва, че е била пресечена активността на група българи, развивали шпионска активност в изгода Русия, както и на съветски жители, свързани с съветските специфични служби.

През 2021 година съществена терористична опасност в международен мащаб остават сунитските джихадистки организации, които развиват дейна активност в Близкия изток, Централна Азия (Афганистан), Централна и Западна Африка. Запазва се водещата роля на джихадистките групировки " Ислямска страна " и " Ал Кайда ". Нов миг през 2021 година е поемането на властта от Движение " Талибан " в Афганистан, което води до вътрешно разселване и повишаване на миграционните потоци.

В отчета се регистрира трикратно повишаване на миграционният напън към България спрямо година по-рано.

От ДАНС регистрират, че през предходната година не са получавани данни за подготовка на терористична офанзива на наша територия или против ползите ни отвън рамките на страната, както и за оказване на логистична поддръжка на бойци терористи за подготовка на нахлуване. Въпреки това съществуващата евентуална опасност от терористичната активност у нас произтича от допустимо прекосяване и/или определяне у нас на свързани с терористични структури лица, проникващи посредством мигрантските потоци. Не може да се изключи вероятността такива лица да се открият трайно в страната, за набиране на почитатели, подготовка на нахлуване и разпространяване на джихадистка агитация. Рисков фактор съставляват опитите за разпространяване на нетрадиционни форми на ислям, които могат да доведат до радикализация на обособени лица и замесване в терористична активност в страната или чужбина.

Заплаха за националната сигурност може да възникне и от краткотрайно пребиваващи у нас непознати жители или българи, прекарали известно време зад граница и осъществили контакт с радикализирани лица. Остава и рискът при атентати в други страни да бъдат повредени животът и здравето на намиращи се там по разнообразни мотиви български жители.

Докладът за активността на ДАНС към този момент е утвърден от държавното управление и качен на уеб страницата на Министерският съвет.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР