Като бизнес коуч, който учи шефовете как да систематизират собствения

...
Като бизнес коуч, който учи шефовете как да систематизират собствения
Коментари Харесай

Просто следете цифрите!

Като бизнес коуч, който учи шефовете по какъв начин да систематизират личния си бизнес, обичам таблиците, написа Дейвид Финкел. Няма нищо по-добро от седмичния или месечния KPI отчет, който идва във входящата поща и дава птичи взор върху компанията ви и това накъде се насочва тя. Собствениците на бизнес получават по няколко таблици със статистики и числа ежеседмично, доста от които може да не са толкоз значими.

В един миг те могат да се окажат в обстановка, в която пропущат да прегледат някои разбори поради огромните размери от информация. Ето какво обаче не би трябвало да пренебрегват.

CPL = Cost Per Lead

Ако желаете да стигнете до най-важните числа, това в действителност би трябвало да заеме първата позиция, тъй като е добър индикатор за това какъв брой сполучлива е маркетинг тактиката за вашия бизнес. Лесно е да се пресметна, просто измерете общите разноски за съответна маркетинг тактичност (например pay-per-click реклама, имейли и др.) и ги разделете на общия брой лийдове, генерирани в избран интервал от време.

Например, да кажем, похарчили сте 5 хиляди $ за рекламна акция в Гугъл и вследствие на това сте си спечелили 100 лийда. Вашият CPL би бил 50 $ на лийд.

Ако CPL знакът на една акция е под задачата ви, би трябвало да помислите за разширение на напъните, тъй като е сполучлив. Ако е над тази цел, може би е добре да обърнете внимание и вероятно да преразпределите средства за различен по-ползотворен план.

CPS = Cost Per Sale

Това е идващият индикатор, който би трябвало да следите. Той ще ви каже какъв брой добър е продажбеният ви екип и може да е знак за това какъв брой положителни или какъв брой неприятни са евентуалните клиенти, идващи от несъмнено маркетинг начинание.

Накратко това е общата стойност от съответна маркетинг тактичност, разграничена на общия брой продажби, осъществени с помощта на нея. Така че, в случай че акцията в Гугъл ни донесе 100 евентуални клиенти и 10 от тях фактически си платят, тогава бихме могли да изчислим CPS от 500 $.

И още веднъж – определянето на цел, към която да се стремите, ще покаже дали акцията е сполучлива, или не напълно.

Възвръщаемостта на вложенията

…за която всеки повтаря още веднъж и още веднъж. Ако продавате нещо за 10 $, CPS-ът ви от 500 $, заложен в предходния образец, не би бил резистентен. Но, в случай че продавате артикул или услуга за 10 хиляди $, тогава вашите 10 клиенти ще значат 100 хиляди $ продажби.

***

Ключът към всяко отчитане на резултатите е те да бъдат опростени. Тези три знаци са мощни и могат да ви кажат доста за вашия бизнес. Просто ги следете.

По материал на Дейвид Финкел за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР