Като безспорен рекордьор по допуснати гафове и неизпълнени обещания през

...
Като безспорен рекордьор по допуснати гафове и неизпълнени обещания през
Коментари Харесай

Сдружение Зограф“: Министър Боил Банов приключва мандата си като рекордьор по гафове и неосъществени обещания

Като неоспорим рекордьор по позволени гафове и неизпълнени обещания през изтичащия си към този момент мандат се обрисува министърът на културата, установи съдружие „ Зограф “.
Най-сериозният и абсурден гаф, който сътвориха служителите на културния министър е, че заради непросветеност и безхаберие провалиха делото за неустойките за столичното Ларго. Юристите в културното министерство демонстрираха нечувано безгрижие и пропуснаха последния период с цел да апелират правосъдното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за наказателна клауза към изпълнителя на плана „ Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, припомнят от съдружие „ Зограф “.
 Боил Банов не регистрира учредения за несъгласие върху закона за киното, не виждал майка си от година Боил Банов не регистрира учредения за несъгласие върху закона за киното, не виждал майка си от година
Не виждам съображение за несъгласие на Закона за филмовата промишленост, само че това е в правото на президента. Това сподели министърът на културата Боил...
След като делото за Ларгото бе дефинитивно завършено, Министерство на културата пропусна опцията да получи 753 хиляди лева наказателна клауза за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, като на ведомството се наложи да заплати и над 73 хиляди лева разходи по въпросното дело, показват от „ Зограф ”.
Серията с гафове на екипа на министър Банов включва и неналичието на бърза и съответна реакция при пандемията от COVID-19. Чиновниците в Министерство на културата и до ден сегашен още не могат да изготвят и сформират Регистър на създателите и артистите на свободна процедура, а затова алегорична парична поддръжка от страна на страната в месеците на пандемията получиха единствено дребна част от свободните актьори и представители на независимя културен бранш у нас, установяват от съдружие „ Зограф “.
Един от най-сериозните и непростими гафове на екипа на министър Банов бе отводът им да одобрят молбата на огромния и доста обичан български артист Филип Трифонов (1947 – 2021) за отпущането му на скромна държавна парична премия за заслуги към българската страна и нацията, напомнят от гражданското съдружие. Скандален образец за непрозрачно харчене и разхищаване на парите на данъкоплатците по време на мандата на господин Банов е и стряскащата сума от няколко десетки хиляди лв., изхарчена за командироването през 2019 година на огромна група служители от Министерство на културата за формалното разкриване на 58-то интернационално Биенале за изкуство във Венеция, акцентират от съдружие „ Зограф “. Най-възмутителното е, че за откриването на българския павилион на Венецианското биенале бяха служебно командировани и пиарите на министър Банов, които летяха до Италия с допустимо най-скъпи самолетни билети, нощуваха в суперлуксозни хотели и разполагаха с великодушни дневни пари, само че не изпратиха до българските медии нито една информация за събитието, с което пътуването им се трансформира в екскурзия на държавни разходи, припомнят от „ Зограф “.
Нeизпълнeнo остана и даденото пред медиите обeщaние от министър Бoил Бaнoв дa нaпрaви худoжecтвeнa гaлeрия или нов музeй в нaй-гoлямaтa oт cгрaдитe нa зaбeлeжитeлния aрхитeктурeн кoмплeкc „ Цaрcкитe кoнюшни “ сред столичните булеварди „ Дондуков ” и „ Васил Левски ”, които пострадаха от пожар през 2018 година, показват oт cдружeниe „ Зoгрaф “. Миниcтeрcтвoто нa културaтa по този начин и не oбяви бившитe „ Цaрcки кoнюшни “ зa нeдвижимa културнa цeннocт c кaтeгoрия „ нaциoнaлнo знaчeниe “ c цeл те дa бъдaт oпaзeни и cъхрaнeни, а кaтo рeзултaт oт чинoвничecкoто безгрижие те прoдължaвaт дa ce caмoрaзрушaвaт и пoрaди бeзcтoпaнcтвeнocт има риск в тoзи знaкoв иcтoричecки oбeкт отново дa избухнe пoжaр, причинeн oт нeизвecтeн извършитeл, предизвестяват oт гражданското cдружeниe. През целия си престой в министерското кресло Боил Банов не направи опит да довърши построяването на „ Българския Лувър “, установяват от „ Зограф “. Изоставеното южно крило на изложба „ Квадрат 500 “ откъм столичната улица „ Оборище “, планувано по план за влиятелни гостуващи изложения, от дълго време е с рушаща се и доста рискова за минувачите фасада, сигнализират от сдружението. Сред сериозните гафове на Боил Банов е и развиването на случая с обществено даденото от министъра заричане постройката на фамозната “Двойна къща “ на бул. " Васил Левски " в столицата да бъде възобновена в достоверния си тип. Емблематичната постройка бе съборена през 2017 година, а министър Банов съобщи тогава в изявление за огромна национална телевизия, че ще изиска паметникът на културата „ Двойна къща “ да бъде възобновена точно във типа, в който е била. Днес обаче виждаме, че на бул. " В. Левски " на мястото на съборената 110-годишна къща се издигна нова осеметажна административна постройка, означават от „ Зограф “.
 Сдружение Кинопамет: Министър Банов забогатя, само че за какво не оказа помощ на Филип Трифонов? Сдружение " Кинопамет ": Министър Банов забогатя, само че за какво не оказа помощ на Филип Трифонов?
Сдружение „ Кинопамет “ продължава да упорства за оставки в Министерство на културата поради " нечуваната подигравка с Филип Трифон...
Сред „ забележимите резултати “ от активността на Министерство на културата в края на мандата на господин Банов са и изгорелите и невъзстановени и до през днешния ден Тютюневи хранилища в Пловдив, показват от гражданското съдружие. Културното ведомство за последните 4 години не предприе безусловно нищо и за спасяването на фамозната Къща на Гешов на бул. „ Патриарх Евтимий “ 7 в центъра на София - монумент на културата, оставен да се разрушава от естествените стихии. B още по-oĸaянo cъcтoяниe е и гoлямaтa фaбpичнa cгpaдa в ĸoмплeĸca " Зaxapнa фaбpиĸa " – един от емблематичните за столицата архитектурно-строителни монументи на културата от национално значение, за ориста на който служителите на Боил Банов нехаят, напомнят от „ Зограф “. Историческата постройка в центъра на София с истинската алена фасада на тогавашното кино " Възраждане " (бивш спектакъл " Ренесанс ", известна по-късно и като Профсъюзен дом на културата) също е в трагично положение поради бездействието на Министерство на културата и макар че е със статут на монумент на културата, е оставена да се саморазрушава, а преди време я сполетя и пожар, допълват от „ Зограф “.
В началото на февруари 2021 година части от напуканата фасада на постройката, която е един от архитектурните знаци на столичния град, се откъртиха измежду бял ден и се стовариха върху автомобила на млада жена, а случаят по знамение не докара до покруса. Министър Банов не предприе безусловно нищо и за цялостното откриване, експониране и запазване на рушащия се Амфитеатър на антична Сердика - превъзходното антично оборудване, което преди време е било второто по величина след Колизеума в Рим в европейската част на империята, декларират от съдружие „ Зограф ”. Откритите археологически остатъци от неповторимия и датиран от края на III век амфитеатър на римска Сердика, намиращи се на ъгъла на столичния бул. „ Княз Ал. Дондуков “ и ул. „ Будапеща ”, не престават да се унищожават от естествените стихии и се наводняват при всеки мощен дъжд, само че институциите не подхващат дейности по запазване на разкритите фрагменти на Амфитеатъра на Сердика, който е разгласен за монумент на културата с национално значение, сигнализират от сдружението.
Сред най-сериозните гафове на Министерство на културата по интернационална линия е оповестената през 2019 година скандална конкурсна публикация с неуместното условие претендентите да оглавят Културно-информационния център на Република България в Скопие да владеят наложително така наречен „ македонски език “, показват от „ Зограф “. В обнародваната на уеб страницата на Министерство на културата публикация се изискваше всички участници в оповестения конкурс за длъжността „ шеф “ на Културния ни институт в столицата на Република Северна Македония " да владеят документално и говоримо формалния език на страната-домакин ", като те трябваше да показват и документ, удостоверяващ неговото притежаване, припомнят от „ Зограф “. Провинилите се служители, сътворили нелепата министерска заповед за провеждането на конкурс за шеф на Културния ни център в Скопие, която бе изпратена за издание и в национални всекидневници по едно и също време с качването й на уеб страницата на културното ведомство, не помниха, че позицията на Българската академия на науките е, че формалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език, акцентират от гражданското съдружие.
Списъкът с гафове на Министерство на културата включва и неналичието на направена и призната Стратегия за развиване на българската просвета, допълват от „ Зограф “. От сдружението акцентират, че в културното министерство по този начин и не поеха отговорността за плана на необразовано написаната Стратегия за развиване на българската просвета 2019-2029 година, която бе оповестена с десетки груби правописни и пунктуационни неточности в Портала за публични съвещания на Министерски съвет, както и на формалния уебсайт на Министерство на културата. Учудващо необразовано написаният текст на въпросната Стратегия приказва за непознаване на разпоредбите за приложимост на цялостен и къс член от създателите на документа, установяват от „ Зограф “.
 Боил Банов: Държавата се погрижи извънредно за бранш „ Култура “ Боил Банов: Държавата се погрижи извънредно за бранш „ Култура “
В тази ужасна година страната се погрижи извънредно за бранш „ Култура “. Това разгласи пред bTV министърът на културата Бои...
От сдружението показват и оскърбление, че управлението на Министерство на културата по този начин и не пожела да инициира политики в поддръжка и поощряване на четенето. Екипът на господин Банов се отхвърли да се бори и за 1 % от Брутния вътрешен артикул (БВП), който да бъде заделян за културата у нас, означават от „ Зограф “. По време на мандата си министър Банов съумя да нанесе сериозна засегнатост и на ценителите на книгата, като закри най-известната и емблематична софийска книжарница на бул. „ Ал. Стамболийски “ №17 с над 20-годишна история с неуместния претекст да употребява нейните пространства за потребностите на служителите от Националния институт за недвижимо културно завещание, акцентират от „ Зограф “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР