Катерят се по покривите на вагоните в метрото, залепват се

...
Катерят се по покривите на вагоните в метрото, залепват се
Коментари Харесай

"Бунт срещу унищожението": какво иска протестното екодвижение, разтърсило Лондон

Катерят се по покривите на вагоните в метрото, залепват се с лепило за здания, блокират мостове... От понеделник няколко хиляди стачкуващи от придвижването " Бунт против заличаването " (Extinction Rebellion) смущават публичния ред в Лондон и биват задържани със стотици.

Активистите, които се разпознават по знамената им с песъчлив часовник в кръг, изобразяващ какъв брой незабавно е да се избави планетата, се тревожат от изгубването на скотски и растителни типове и имат намерение да сковават Лондон до момента в който английското държавно управление не се съгласи да беседва с тях.

Исканията им са три: държавното управление " да каже истината " за изключителното състояние с климата, да се изготви проект за деяние за намаление до нула чистите излъчвания парникови газове до 2025 година и учредяването на " цивилен събрания ", които благодарение на научни мнения да се произнасят по климатични въпроси.

Движението драговолно цитира Ганди или Мартин Лутър Кинг и залага на ескалация на гражданското непокорство посредством образуване на радикални, само че ненасилствени прояви. В резултат на това полицията заяви в четвъртък, че в Лондон от понеделник са задържани 428 души.

Голи в Народното събрание

Това беше и задачата. " Хората се чудят за какво толкоз доста хора са задържани и това им демонстрира, че нещо не е наред ", щом има хора, които са " толкоз ужасени за бъдещето на децата си ", че стигат до такава степен да нарушават закона, изяснява Стюарт Баздън от Североизточна Англия, който е един от основателите на придвижването.

36-годишният някогашен уебдизайнер, който споделя, че към този момент е прекарал една седмица в пандиза, провежда сесии за " умствена подготовка " на стачкуващите за престой в пандиза. Той им споделя " каква е храната в пандиза, какъв брой постоянно ще могат да се виждат с други пандизчии ", като значимото е да помнят, че са решили да поемат риска да бъдат арестувани.

И се получава. " Готова съм да ме арестуват за положителното на децата ми ", споделя 53-годишната Манда Брукман, пристигнала от Корнуол, Югозападна Англия, за акция по блокирането на моста " Ватерло " тази седмица. Застаналият до нея Оливър Пейнс се съгласява. 68-годишният фермер бе в групичката деятели, които се разсъблякоха посред Народното събрание на 1 април, с цел да привлекат вниманието на депутатите върху екологичната рецесия.

Създаденото през 2018 година придвижване " Бунт против заличаването " стартира протеста си против английското държавно управление на 31 октомври на демонстрация в Площада на Народното събрание.

Въстание

През ноември то провежда първата си огромна акция като блокира мостове в центъра на Лондон. Твърди, че през днешния ден участва в 49 страни и е привлякло младежите, доста от които демонстрираха тази седмица в Лондон.

В английския си уебсайт то оповестява, че получава дребни дарения от частни лица и по-големи суми от организации като берлинската " Герила фаундейшън " (Guerilla Foundation), която сподели на Агенция Франс Прес, че е дарила 18 хиляди евро при основаването му.

" Бунт против заличаването " бързо си завоюва поддръжката на стотина персони като лингвиста Ноам Чомски, канадския алтерглобалист Наоми Клайн и индийския публицист еколог Вандана Шива, които приканиха хората да се причислят към придвижването.

Това и направи юристът от Лондон Фархана Ямин, експерт по въпросите на околната среда, която беше задържана във вторник, откакто залепи ръката си с лепило за земята пред седалището на петролния колос " Роял дъч шел ".

" Прекарах последните 25 години в писане на отчети, на правни мнения. Мислех, че с правото ще можем да се захванем с климатичните промени. Нашата система обаче към този момент не се опира на разсъдъка, на науката или на хората, по тази причина се причислих към протеста ", описа 54-годишната жена в медиите през февруари.

Колко още ще трае протестът? Лондон е най-засегнат, само че " Бунт против заличаването " даде обещание акции в 80 града от 33 страни за " интернационалния си протест ", който съгласно уеб страницата му ще продължи до 29 април.

Стюарт Баздън към този момент обмисля идващия стадий: по какъв начин да приспособи тактиките на непокорство към страни, където " е по-вероятно полицията да употребява силови способи "? Какви по-мащабни прояви да се провеждат още от есента? Той към този момент има концепция: " да се захванем с финансовия бранш ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР