Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу COVID-19 предпазват ...

Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу COVID-19 предпазват

Категорично: Ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване

Категорично всички данни до момента демонстрират, че имунизациите против COVID-19 защищават от хоспитализация, гибел и тежко боледуване. Това изясни в студиото на " Събуди се” началникът на лаборатория по Клинична имунология в болница " Свети Иван Рилски " проф. Доброслав Кюркчиев.

" Със болестта нещата са по-зле. С времето имунизациите не пазят толкоз от болест. Но наличните ваксини изрично, съгласно всички данни, пазят от хоспитализация и гибел, което би трябвало да ни интересува”, добави експертът.

Той счита, че в случай че се стигне до заразяване и леко превозване на инфекцията, това не е проблем. " Проблемът с ковид е неговата непредсказуемост. При огромна част, които не чакаме да има проблем, се основава подобен. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания - аз считам, че това е добър вариант”, уточни проф. Кюркчиев.

Според неговите наблюдения той изясни, че хората се опасяват от РНК имунизациите, генетичните препарати. " Смятам, че част от хората ще одобряват с повече доверие една обичайната ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени в този момент, която не е вярна, няма да бъде съответна към тази обстановка. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина”, изясни проф. Кюркчиев.

Ваксините против ковид под формата на хапче и спрей, той разяснява по този начин: " Дали този метод е по-ефективен - ще забележим. Така или другояче назалните спрейове в носа имат плюс, че работят локално. Няма данни към момента дали ще има дейно деяние. Перорални ваксини има - методът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем авансово, че хапчето ще е по-добро от имунизацията, която се инжектира.

По думите му имунизацията би трябвало да бъде непринуден развой и по никакъв метод не би трябвало да има наложителен темперамент. " Бих предложил третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от имунизациите. Според мен те не са страшни, даже в противен случай - смятам ги за полезни”, съобщи той.

Ваксините против COVID-19 и децата

" Проучванията, които са правени до момента, са единомислещи по въпроса, че имунизациите не са страшни. Разглеждайки въпроса по-комплексно, децата не боледуват тежко, има обаче изключения. При тях имунизацията би имала смисъл от позиция на тяхното обществено държание - да бъдат на учебно заведение, а не затворени. Това обаче би трябвало да бъде още веднъж по избор, а не със наложителен характер”, добави експертът.

Ваксина за грип и ковид

" Хубаво е да има разстояние от две седмици сред двете. Не е добре две ваксини да бъдат слагани по едно и също време, а да има срок, който да ги разделя”, предложи проф. Кюркчиев.

Прогнозата за COVID-19

" Смятам, че вероятностите са положителни. Смятам, че имунизациите работят и могат да бъдат елементарно актуализирани при нужда и считам, че към този момент ще навлязат и медикаменти. Козовете, които имаме, са доста повече от козовете, които имахме”, заключи той.

Източник: inews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg