Категорично уволнение на експерта от правителствената пресслужба Любомир Методиев -

...
Категорично уволнение на експерта от правителствената пресслужба Любомир Методиев -
Коментари Харесай

АЕЖ поиска уволнение за пиар на правителството заради удар срещу журналист

Категорично уволняване на специалиста от държавната пресслужба Любомир Методиев - това изиска Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ). Става въпрос за случай от събота (18 август), при който, съгласно очевидци, Методиев си е разрешил да удари репортерката от вестник " Монитор " Елена Крумова, до момента в който тя е изпълнявала служебните си отговорности.
В своя позиция АЕЖ споделя следното: " Намираме за незадоволително извинението, поднесено от Методиев посредством профила му в обществена мрежа, в което той твърди, че действието е било несъзнателно и “микрофонът отхвръкнал от ръката му”. Тази версия опонира на свидетелствата на голям брой публицисти от други медии. Колегите на Крумова, участвали на място, са били толкоз възмутени от случилото се, че са се обърнали към министър-председателя. Това надали щеше да се случи при несъзнателно действие. Извинението на Методиев е пристигнало едвам след забележката, отправена му от премиера.
АЕЖ-България показва солидарността си с Крумова и декларира, че чиновник, който си разрешава да удря кореспондент, изрично няма място в държавната администрация. Инцидентът е още по-сериозен и поради обстоятелството, че става дума за междуполово принуждение. В страна, в която насилието над дами продължава да коства десетки животи всяка година, а ограниченията за ефикасна предварителна защита и отбрана са блокирани със средновековни причини, неналичието на последици за държавен чиновник, упражнил принуждение над жена на обществено място, би била следващият доста неприятен сигнал, говорещ за безнаказаността на насилниците.
Асоциацията на европейските журналисти-България има сведения, че това не е първият път, когато Методиев си разрешава да се държи надменно с публицисти. През март по време на срещата ЕС–Турция във Варна, с нас се свързаха представители на немски медии, с цел да се оплачат от жестоко отношение от въпросния служител.
Германските публицисти и българските сътрудници, работещи за немски медии, бяха подкрепили акцията на АЕЖ-България за взаимност с турските публицисти в пандиза. Представителите на немски медии поставили от символичните акредитационни карти с имената и фотосите на арестуваните турски сътрудници и се снимали с баджовете в резиденция Евксиноград, където се организираше срещата. Това провокирало гнева на Методиев, който вдигнал скандал и заплашил публицистите, че повече няма да получат акредитация за нито едно събитие на Министерски съвет. Тогава представител на АЕЖ се свърза неотложно по телефона с Методиев и той не отхвърли случая, само че сподели, че не е заплашвал немски публицисти. Въпреки това немските сътрудници, пристигнали в България особено за тази среща, си потеглиха от страната възмутени от държанието на българския държавен чиновник.
АЕЖ не направи обществен този случай тогава, защото не искаше да отклонява вниманието от главната цел на акцията – взаимност със арестуваните турски сътрудници, и да провокира вътрешен скандал, вместо общи европейски дейности за напън върху режима в Турция. Този предишен случай обаче демонстрира, че Методиев е податлив да изпуска нервите си против публицисти, макар че получава заплатата си тъкмо с цел да оказва помощ на представителите на медиите да осведомят обществото. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР