Категорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София

...
Категорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Категорично сме против провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа

Категорично сме срещу провеждането на Луковмарш. Няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия – София и ръководител на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов по време на днешното съвещание на Столичния общински съвет. Паргов прочете декларация от името на групата, с която социалистите се опълчват на провеждането на Луковмарш в София.

„ Историята демонстрира, че България и българските жители в никакъв случай не са проявявали толерантност и приемливост към сходни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е „ кафявата чума “. Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от оня исторически миг, в който България избавя българските евреи от лагерите на гибелта. Въпреки това у нас към този момент се приготвя идващият церемониал на омразата Луковмарш. Ние, съветниците от групата на Българска социалистическа партия, сме уверени, че е голяма неточност Столична община да допусне шествие с присъединяване на поддръжници на персона и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история от 20-и век – времена, които в реалност сътвориха потребността от Обединена Европа като поръчител злополуката да не се повтори. Ето за какво настояваме кметът на СофияЙорданка Фандъкова ясно да съобщи позицията си по тематиката „ Луковмарш “ и да постави нужните ефикасни старания за възпрепятстване на проектите за осъществяване на парада на омразата. Предлагаме Столичният общински съвет да одобри и декларация, в която изрично се опълчва на провеждането на Луковмарш в столицата и осъжда всички профашистки и националистки прояви на територията на София. С това наше деяние изрично ще заявим, че няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа “, се показва в декларацията.

Пълен текст на Декларацията на групата на Българска социалистическа партия в СОС:

В последно време все по-често ставаме очевидци на надигащи се в Европа и по света прояви на назадничавост и ксенофобия. За страдание, страната ни не остава настрана от сходни прояви. Историята демонстрира, че България и българските жители в никакъв случай не са проявявали толерантност и приемливост към сходни демонстрации на такава мракобесна идеология, каквато е „кафявата чума“. Доказателство за това е и отбелязването с редица събития през 2018-а на 75-ата годишнина от оня исторически миг, в който България избавя българските евреи от лагерите на гибелта.

Въпреки това у нас към този момент приготвят идващия церемониал на омразата Луковмарш. Проведен за първи път в София през 2003 година, той е проведен от крайнодесни групировки в памет на ген. Христо Луков. По времето на Втората международна война той е отпред на Съюза на българските национални легиони – пронацистка организация, която е и измежду най-яростните поддръжници на Закона за отбрана на нацията, влезнал в деяние през януари 1941 година

Антисемитизмът, в лицето на Луков и неговите правилни почитатели, е в цялостен контраст на светлия миг в българската история, когато България, провежда сполучлива акция и стопира депортацията на българските евреи в лагерите на гибелта. Същевременно режимът, поддържан от Луков, позволява депортацията на 11 343 евреи от териториите в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, които намират гибелта си в лагера Треблинка.

Ние, съветниците от групата на Българска социалистическа партия, сме уверени, че e голяма неточност Столична община да допусне провеждането на шествие с присъединяване на поддръжници на персона и идеология, която символизира най-мрачните моменти от европейската история на 20-ти век – времена, които в реалност сътвориха потребността от Обединена Европа като поръчител злополуката да не се повтори.

Ето за какво настояваме кметът на София Йорданка Фандъкова ясно да съобщи позицията си по тематиката „ Луковмарш “ и да постави нужните ефикасни старания за възпрепятстване на проектите за осъществяване на парада на омразата. От началото на годината България пое европейското председателство. Страната ни е водач, който би трябвало да отстоява споделените полезности на Европейския съюз, измежду които са заклеймяване на екстремизма, фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация.

Предлагаме Столичният общински съвет да одобри и декларация, в която изрично се опълчва на провеждането на Луковмарш в столицата и осъжда всички профашистки и националистки прояви на територията на София. За нейна основа предлагаме да стане актуалната декларация. С това наше деяние изрично ще заявим, че няма да допуснем София да стане столица на фашизма в Европа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР