Категорично ще защитим и съхраним мраморната плоча, която принадлежи на

...
Категорично ще защитим и съхраним мраморната плоча, която принадлежи на
Коментари Харесай

Македония: Ще съхраним българския надпис от църквата в Скопие


Категорично ще защитим и съхраним мраморната плоча, която принадлежи на остарелия храм „ Рождество на Пресвета Богородица “ в Скопие. Това сподели пред БГНЕС представителят на македонското министерство на културата Петрит Сарачини.

„ Министерството на културата е осведомено със случая и сега откриваме точното положение на случая. Всичко, което зависи от нас ще бъде направено. Става въпрос за мраморна плоча, която е принадлежала на остарелия храм „ Рождество на Пресветата Богородица в Скопие “. Тя датира от 1879 година и на нея написа: „ Главната врата на Българската Народна Църква Рождество Пресвятия Богородици 20 юли 1879 година “, сподели Сарачини.

Той посочи, че плочата се намира в изоставено място в града, само че върху нея има следи от пожар. Тя е непокътната в оня й тип, в който е била до експлоадирането на пожара. На плочата към момента се виждат следите от огнената буря.

„ След като установим всички обстоятелства министерството на културата ще излезе с публично известие пред обществеността “, сподели Сарачини още пред БГНЕС.

Репортерът на БГНЕС напомня, че църквата е издигната през 1809 година от занаятчия Дамян Янкулов Рензовски /1770-1834 г./, който е представител на Дебърската школа. Той с изключение на строител е бил и зограф. Тъй като е умрял по време на строителството, храмът е завършен от неговите синове.

Той е тържествено осветлен на 1 май 1835 година в чест на Рождество Богородично. В средата на 19 век в двора му е имало учебно заведение, в което е преподавал огромният наш възрожденец Йордан Хаджиконстантинов Джинот. По-късно учебното заведение оказва се като Педагогическо българско учебно заведение.

През 1872 година девет десети от популацията на тогавашния Скопски санджак, който с изключение на Скопие е включвал градовете Тетово, Куманово, Враня, показва предпочитание да се причисли към Българската Екзархия. Тогава църквата „ Рождество на Пресветата Богородица “ става митрополитски храм.

Храмът е погубен от пожар, който е избухнал през 1944 година, вследствие на съюзническите бомбардировки над Скопие на 5 против 6 септември. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР