Категорично подкрепяме всяка форма, водеща до все повече електронизация на

...
Категорично подкрепяме всяка форма, водеща до все повече електронизация на
Коментари Харесай

Антон Вълев: Необходим е рязък завой от хартиената към електронната документация

" Категорично поддържаме всяка форма, водеща до от ден на ден електронизация на придвижването на медикаменти в България. От Националната аптечна камара още преди 12 години декларирахме, че е нужен внезапен завой от хартиена към електронна документи. С последното изменение на Наредба №4 - за разпределяне на лекарствени артикули - се дефинира, че една характерна група, каквито са антибиотиците, към този момент ще бъдат отпускани единствено с електронна рецепта. Хартиените предписания няма да са годни за разпределяне на антибиотици ". Това сподели пред БНР ръководителят на Национална аптечна камара Антон Вълев.

" Имаше няколко стадия на въвеждането на електронизацията и от цялата верига първи подготвени бяха аптеките. Това е заради наслагването на извънредно доста други електронни системи, които трябваше да въведем ", добави той.

Вълев акцентира, че с всички софтуерни трудности браншът е трябвало да се оправя самичък. " Държавата, въвеждайки каквато и да била положителна мярка, по никакъв метод не е планувала кой ще заплати. И масрафа го заплатиха аптеките. Трябваше да изплатят и самите електронни системи. Разходът за програмен продукт на аптеките се е покачил 4 пъти. С 400% е нараснал разходът за програмен продукт, с цел да можем да обработим вашата рецепта ", сподели той.

По думите на Антон Вълев страната не е сложила никакви условия за потребления от лекарите и аптекарите програмен продукт. „ Към момента няма единни държавни условия за това на какви критерии би трябвало да дава отговор един програмен продукт, с цел да бъде приет за програмен продукт за обработка на медицински данни. Защитава ли данните на фармацевтите, пази ли данните на лекарите? Никой не може да ви отговори, тъй като няма единни условия.... Имаме подозрения, че някои софтуери, създадени от избрани компании, рапортуват информация към техните сървъри. Имайки здравна подготовка, само че не и IT, нямате никаква концепция дали данните, които обработвате, не изтичат някъде, до момента в който си вършите съзнателно работата като хирург или като аптекар “, сподели магистър-фармацевтът.

Той добави, че би трябвало да се промени текстът на Наредбата, тъй че да се резервира целият смисъл на електронизацията, да има отбрана, само че да има и отбрана на персоналните данни на фармацевтите.

" Ще приказваме с следващия длъжностен министър, защото той има опция да промени текста на Наредбата. С това няма да се спре въвеждането на електронна рецепта за антибиотици от ноември. Ако няма реакция, ще нападаме Наредбата в съда ", сподели Вълев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР