Категорично не съм спирала и няма да спирам никакво строителство

...
Категорично не съм спирала и няма да спирам никакво строителство
Коментари Харесай

Министър Комитова: Категорично не съм спирала и няма да спирам никакво строителство на пътища

Категорично не съм серпантина и няма да спирам никакво строителство на пътища. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова в отговор на всеки от 7-те въпроса, които ѝ бяха заложени по време на днешния парламентарен надзор и го съобщи ясно в залата пред народните представители.

Отговорите на всички въпроси бяха предоставени на депутатите и в писмен тип, включително контракти за публични поръчки, спомагателни задачи, и писма от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Министърът изясни, че след изработен сериозен разбор е открито какъв брой компании ремонтират доста пътища по едно и също време и за какви пари. Всички поправки се разпореждат от Агенция " Пътна инфраструктура " на N на брой компании през 2019 година с контракти за 60 месеца за настояща поддръжка и ремонт на съответните пътища в съответните области.

Бюджетът на АПИ за този тип действия за 2021 година е 382 милиона, гласуван в предходното Народно заседание. А АПИ по тези контракти поема задължения за над 2 милиарда лева за настоящ ремонт и поддръжка, от които 1,5 милиарда лева би трябвало да се усвоят тази година, а останалата част – през 2022 година, уточни Виолета Комитова. Тя изясни разминаванията в цифрите с образец с контракт за социална поръчка за 23,76 млн. лева с Данък добавена стойност и спомагателни възлагания на обща стойност 295 милиона.

Ясно е, че тези пари ги няма в бюджета за тази година, акцентира районният министър и добави, че са стартирани още по-задълбочени инспекции, срещи с кметове и с компании за търсене на решение на въпроса. Установено е, че цяла Българи е разкопана. Започнати са доста обекти без финансово поръчителство.

Виолета Комитова съобщи, че е срещу прекъсване на строителството. Тя изясни, че е належащо в сегашния бюджет да се обезпечат 1,5 милиарда лева за тази година, тъй като най-скъпото строителство е незавършеното строителство. Дълбоко споделям схващането, че всички наши области имат потребност от тези пътища. Няма потребност мен да ме убеждавате, че има потребност от тази инфраструктура. Дълбоко имам вяра, че това са пътищата на всички български жители и че би трябвало да се намерят пари от бюджета, с цел да се покрият тези сметки, сподели още тя.

Министърът се обърна към народните представители Народното събрание да разреши изменение на Закона за публичните поръчки, тъй като не може един контракт за 20 млн. лева с спомагателни задачи да става 200 млн. лева

Регионалният министър осведоми народните представители за стадия на осъществяване и периодите за довеждане докрай на ремонтите по съответни сектори от републиканската пътна мрежа, за чието осъществяване бяха въпросите към нея. В отговор на въпрос за преустановяване на публичната поръчка за установяване на реализатор за разработване на механически план и строителство на Западен обход на град Пазарджик арх. Комитова изясни, че участниците в процедурата са отстранени на стадий разглеждане на Техническото предложение, защото не дават отговор на заложените от Възложителя условия. Към момента Агенция " Пътна инфраструктура " е подхванала дейности за разкриване на нова процедура за избор на реализатор за планиране и строителство на Западния околовръстен път на гр. Пазарджик. Обществената поръчка е на стадий правене на документи за процедурата за възлагане. Предстои оповестяването ѝ в най-кратки периоди.

Седемте въпроса, заложени на арх. Комитова в пленарната зала, се отнасяха най-много за спрените ремонтни действия в цялата страна, което се случи след писмо на някогашния ръководител на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Апостол Минчев, уволнен от министъра за това си деяние. Само няколко дни по-късно обаче работата по инфраструктурните обекти беше обновена, напомни служебният министър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР