Категорично има мафия в българския спорт. Тази същата мафия, която

...
Категорично има мафия в българския спорт. Тази същата мафия, която
Коментари Харесай

Министър Василев: Българският спортен тотализатор дълго време е държан във финансова будна кома

Категорично има мафия в българския спорт.

Тази същата мафия, която дълги години владееше страната, неизбежно е направлявала и големи запаси в българския спорт досега. Оттук нататък започваме процедурата по изчистване във всички посоки – търговски сдружения, Български състезателен тотализатор (БСТ), самото Министерство на младежта и спорта и неговите запаси. Това съобщи министърът на младежта и спорта Радостин Василев при гостуването си в предаването “Тази събота и неделя ” по bTV. 
     “БСТ дълго време е държан във финансова будна кома. След национализация на лотариите той е държан отново полумъртъв, без значение че има големия запас да бъде едно извънредно печелившо сдружение като монополист на пазара. Тъй като не мога да вляза сега обективно в ръководство на сдружение, не знам действителната обстановка, а разясня единствено на база на предоставени ми документи. За обществото не би трябвало да е загадка, че БСТ е партийна касичка на не една партия и е употребен, с цел да основава медиен и финансов комфорт по време и преди избори и бизнес комфорт на избрани предприемачи, което в този момент ще го откриваме. Директното финансиране на политически партии не може да се прави от тотализатора, само че има механизми, които разрешават посредством избрани обръчи от компании средствата на тотализатора да бъдат насочвани към комфортни на властта или на други свързани с властта бизнеси, само че това ще се открива с инспекции “, сподели министър Василев. 
    Той е безапелационен, че макар опитите да бъде забавено вписването на новото управлението на БСТ, процесът по промяната е неизбежен. 
     “Резултатите, които се демонстрират през последните години, трансформират БСТ в сдружение на минимална облага. Тя е извънредно дребна за потенциала на един монополист на пазара. Националната
лотария, тази която към този момент не съществува, единствено от билетчетата, които са част от игрите, проведени към този момент от тотализатора, е правила по 1,5 милиарда лева облага, а тотализаторът десетократно по-малко. Нашата цел е българският спорт да се финансира напълно от тотализатора. Парите да са повече, с цел да можем да оправим развалената ни инфраструктура и ръководството на БСТ да е отговорно към огромни облаги. Все отново това е комерсиално сдружение ”, съобщи министър Радостин Василев. 
    Той разяснява и тематиката с политизирането на управлението на Българския състезателен тотализатор. 
     “Когато приказваме за политизация на тотализатора, първо би трябвало да се върнем обратно във времето и да забележим, че двама от членовете на Управителния съвет на БСТ са персонални сътрудници на карти на някогашния министър председател. Когато аз назначавам управление на тотализатора, първото нещо, което ме е интересувало е тяхната експертиза. Нито един от членовете на Политическа партия “Има подобен народ ” не е бил политик до преди една година. Г-н Тодоров е огромен експерт. И човек, който има смелостта да поеме тотализатора. За разлика от хората, които са били в БСТ дълго време преди този момент и са натоварени с 12-годишно хищничество “, съобщи спортният министър. 
    Радостин Василев даде и образец за политически дейности от страна на сегашната администрация на сдружението. 
     “На срещата, която организирах със настоящето управление, господин Йовов сподели, че не желае да застане с министъра и да опише за нашите диалози, тъй като политическата му принадлежност била ГЕРБ и не желае да застава до други политически фрагменти. Сигурен съм, че бъдещият изпълнителен шеф на БСТ няма да дели хората на ГЕРБ и други, с цел да застане пред тях и да опише истината какво сме говорили в стаята, когато го е поканил министърът. Това е политизация. Това, което сега Александър Тодоров прави е храброст, за която аз му благодаря, че демонстрира, тъй като той беше подложен на извънредно нелицеприятна, лъжлива агитация на едни пискуни в Народното събрание, които са последният глас на отиващото си статукво и те нищо няма да трансформират ”, сподели Радостин Василев. 
    Той дефинира като фиктивен скандал опитите да бъде упрекнат Александър Тодоров в подаване на декларация с погрешно наличие. 
     “Декларацията е нотариално заверена. Тя е от две страници. Колегите от ГЕРБ поясняват единствено първа страница от декларацията, само че пропущат втора. В нея той е заявил всички точки, на които все още на подаване не дава отговор. Лъжа е това, което приказваха сътрудниците от ГЕРБ. Гледах кои хора се изказваха от парламентарната естрада. Когато госпожа Ангелкова стартира своето излизане, бях очарован. Надявах се нейната безгранична хубост да е правопропорционална с нейната юридическа подготовка. За страдание не се оказа по този начин. Слушах по-късно госпожа Каназирева. Познавам я от три Народното събрание, тъй като бях ръководител на правна комисия, когато се срещнах с нея. Моето мнение е, че тя е жертва на сбърканата просветителна системата в България. Г-жа Каназирева е лекар по конституционно право. Такава е и Ива Митева, което в действителност демонстрира, че системата някъде се е пропукала. Тези хора са дискредитирани. Поръчково наскърбяват един човек. Хубаво е в сряда, откакто се съберат в Народно събрание, да му се извинят ”, сподели Василев. 
    Министърът на младежта и спорта разяснява и бюджета на ММС за 2022 г. 
     “Постигнахме двойно нарастване на бюджета. В централния бюджет за тази година ще бъдат планувани още 100 млн. лв. за планове, свързани със спортната инфраструктура, което прави повече от 100% нарастване действително на бюджета за спорт. 15 млн. лева са планувани за завършването на залата в Бургас. Но тя няма да бъде приключена преди да минат всички институции от там и да видят за какво тази яма е глътнала 65 милиона лв.. Ще осъществим заложените в съдружното съглашение четири инфраструктурни плана. Започваме проектирането на първия напълно скоро. Другите планове са за модернизиране и въобще за строителство на национална спортна база, обвързвана със собствеността на ММС. Ще бъде доста забавно. Нещо, което 30 години не е правено, стартира още в първата година на този мандат ”, разгласи Радостин Василев. 
    Министърът на младежта и спорта съобщи още, че няма спор с ръководителя на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева и че двамата са прецизирали взаимоотношенията си. 
    На финала на диалога министър Василев разяснява и предлагането си да бъде извършена другарска футболна среща сред държавните управления на България и Северна Македония. 
     “Ще създадем Бойко Рашков капитан на тима, с цел да има ред и дисциплинираност. Нападател ще бъде Кирил Петков. За вратар ще избираме сред Гроздан Караджов и Иван Иванов, а аз ще бъда управител на тима на България ”, сподели в закачлив жанр Василев. 
    Цялото посещение на министъра на младежта и спорта Радостин Василев в “Тази събота и неделя ” може да видите тук: 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР