Категорично е възможно храните от Източна и Западна Европа да

...
Категорично е възможно храните от Източна и Западна Европа да
Коментари Харесай

Кукушева: Храните от Източна и Западна Европа могат да имат еднакви съставки

Категорично е допустимо храните от Източна и Западна Европа да имат идентични съставки. Това сподели ръководителят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева за готвените промени в Закона за храните, съобщи " Фокус ".

„ Забележете, неслучайно така наречен " двоен стандарт за храните " е в действителност интерпретация на огромната тематика „ машинация с храни “. В проектозакона за храните има специфична глава, отдадена на измамата с храни, която дефинира и глобите, които ще се постановат върху операторите, които си разрешават такава машинация. В момента по никакъв метод не можем да накажем нелоялните търговци или производители на храни, тъй като нямаме нормативна база, върху която да стъпи БАБХ “, разяснява Кукушева.

Тя даде образец с фипронила в храните, който е сложил в безспорна безтегловност българското общество, защото се е оказало, че там, където е намерено нарушаване, се търсят учредения в сегашния закон, а той не дава такива, с цел да се наложат наказания. „ Затова и глобите, които бяха наложени при нарушителите, са в смешните параметри от 200 до 500 лева Една сума, която не може да стресне нито един извършител. Това са едни парадокси на нашето съвремие, които могат и ще бъдат отстранени на този стадий с приемане на новия Закон за храните. В този смисъл упованията ни, приказвам от името на преработвателната индустрия и в частност от името на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, са Законът за храните да бъде признат единомислещо от всички политически сили. Трудно ни е да си представим, че има национален фаворит, без значение от кой изборен регион, без значение от неговия учебен ценз, на който да не му пука за здравето на неговите гласоподаватели “, акцентира Кукушева.

По думите ѝ казусът с открития фипронил не се е отразил по никакъв метод върху бизнеса. „ Извършиха се инспекции, беше издадена съответната заповед от шефа на организацията по надзор и сигурност на храните. Провериха се птицефермите на България. Установи се съществуване на фипронил в някои партиди яйца в някои яйцеферми, тъй като са употребили препарати за растителна отбрана, съдържали фипронил в състава си, а той е безусловно неразрешен от Световната здравна организация. Трябва да сме безапелационни, че с цел да се приложи в цялата си мощ и размер контролът на БАБХ, те би трябвало да имат нормативна база, върху която да стъпят “, изясни Кукушева.

Според нея актуалната нормативна база е толкоз остаряла, че разрешава на закона да се гледа като на отворена врата в полето.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР