Категорично да - България трябваше да предостави военна помощ за

...
Категорично да - България трябваше да предостави военна помощ за
Коментари Харесай

Петър Стоянов смята, че България трябваше да предостави военна помощ на украйна |

Категорично да - България трябваше да даде военна помощ за Украйна бързо и без съмнение. У нас се смесиха две неща - политическото решение и военнотехническото решение какво можем да дадем. Ще даваме това, което имаме.

Това разгласи президентът (1997-2002) Петър Стоянов пред Нова тв. 

" Русификацията даже на топонимите е станала такава неразделна част от нашето съществуване, че даже не си даваме сметка. Ако се вглеждаме прекомерно доста в историята, ще загубим посока. По отношение на нито една страна историята не върви единствено в една посока. Интересите ни от време на време са доста разнообразни от съветските. Понякога са и противоречили на техните ", уточни Стоянов.

По думите му с Елцин очакванията са били, че Русия ще тръгне по либерален път, дружно с Европейски Съюз.

" Всички сега са извънредно деликатни. През 2008 година НАТО реши, че може един ден да приеме Украйна и Грузия. Две седмици преди сегашната война генералният секретар на НАТО даде просторно изявление - да, само че не е даван период за това и не са започвани договаряния. После добави - продължаваме да държим отворена за разговор вратата за Русия ", сподели още Петър Стоянов.

" И тогава политолог на президента Путин смути хората - " Вие бъркате, че сме 1948 година (когато нуклеарно оръжие имат единствено САЩ), само че в този момент е 1949 година Русия се снабди с ядрено оръжие през 1949 година Прозвуча заплашително ", изясни той.

Бившият президент цитира Димитър Пешев, когато отхвърля да изпрати българските евреи в концлагери.

" Моралните аргументи са оръжия на дребните нации. Когато споделяме, че няма да оказваме помощ, обричаме малките народи като жертви. Ние сме дребна страна и би трябвало да пазиме теза, която пази дребните ", категоричен е Петър Стоянов.

Той посочи, че участието ни в НАТО е извънредно значимо и прикани да се огледа към Украйна и Молдова.

Според него заканите за потребление на нуклеарно оръжие карат света да гледа по-специално на тази война.

" Не изключвам опцията това да е една от пропагандните цели на Русия. При анексирането на Крим имаше и поддръжници на Русия, които твърдяха, че там има преобладаващо съветско население. Трябва да се замислим тогава за Кърджали ", счита президентът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР