Категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията в България целят

...
Категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията в България целят
Коментари Харесай

Патриотите от ВМРО: Трябва да има категорична забрана за чуждо финансиране на вероизповеданията в България!

Категорична възбрана за непознато финансиране на вероизповеданията в България целят измененията в Закона за вероизповеданията, които „ Обединени патриоти “ внесоха през днешния ден в деловодството на Народното събрание. В документа има и точка, която предлага отпадането на финансовата прошка за задълженията на мюфтийството.

Ние, Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, сме безапелационни, че вероизповедания, които получават държавна дотация, т.е. са публично регистрирани на територията на България, не могат и не би трябвало да получават финансова помощ от трети страни и/или НПО-та, физически лица и компании, регистрирани отвън страната. Това са предпоставки, които дават опция за непознато въздействие и в политическия живот у нас. Подобни практики са още по-опасни на фона на трендовете за пълзящото радикализиране на исляма в целия свят.

В предложенията, които както обещахме, внесохме сред първо и второ четене на Закона за вероизповеданията, също е записано и религиозните общности да бъдат задължени да заявяват всички дарения от физически или юридически лица с български генезис за съответните църкви и религиозни учебни заведения пред страната, с цел да има изясненост за действителния им източник.

Предлагаме и отпадането на скандалния параграф, който планува опрощаването на задълженията на мюфтийството – още една непремерена стъпка на ГЕРБ и Движение за права и свободи, която разбуни българското общество.

Припомняме, че Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, под управлението на заместител министър-председателя по публичния ред и сигурност, министър на защитата и водач на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване Красимир Каракачанов, изготвиха и внесоха обособен закон за вероизповеданията, в който тези и други ограничения, които пазят националната сигурност и суверенитета на религиозните общности в България, бяха в детайли написани. В него имаше и разпореждания, които включваха надзор над образователните заведения към религиозните общности и генезис на дипломите на самите проповедници. Той, обаче, беше ловко задушен и отритнат от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, което докара до законодателен безпорядък в тази толкоз характерна материя.

Прилагаме цялостния текст на ЗИД на Закона за вероизповеданията, който Обединени патриоти внесоха през днешния ден, 15 март 2019 година:

1.     Създава се нов § …

§…. Създава се член 21а:

„ Чл. 21а. (1) Вероизповедание, на което е предоставена държавна дотация, може да финансира в допълнение активността си единствено от източници на приходи в Република България.

 (2) Дейностите на духовните учебни заведения от системата на предучилищното и учебното обучение и на висшите духовни учебни заведения могат да се финансират в допълнение единствено със средства, които се управляват от български държавни и общински институции или със средства от европейски фондове и стратегии.

(3) Вероизповеданията, на които е предоставена държавна дотация, духовните учебни заведения от системата на предучилищното и учебното обучение и висшите духовни учебни заведения уведомяват Дирекция „ Вероизповедания “ на Министерски съвет за всяко подаяние или завещание на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина.

(4) Не се позволява подаяние на финансови средства от непознати страни или чужденци за действия, които се финансират от предоставената държавна дотация.

(5) Дирекция „ Вероизповедания “ управлява осъществяването на волята на донора или наследодателя. “

 

2.     Създава се нов §…

§… В член 36 се основават алинея 3 – 6:

„ (3) Който приема финансиране за изповедание, на което е предоставена държавна дотация, от източник отвън Република България в нарушаване на този закон, се санкционира с санкция от 5 000 до 10 000 лв. – за физическо лице или се постанова имуществена глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв. – за юридическо лице.

(4) Който приема подаяние за изповедание, на което е предоставена държавна дотация, в нарушаване на този закон, се санкционира с санкция от 5 000 до 10 000 лв. – за физическо лице или се постанова имуществена глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв. – за юридическо лице.

(5) Когато действията по алинея 3 и алинея 4 са осъществени наново, санкцията е от 10 000 до 20 000 лв., а имуществената глоба е в размер от 20 000 до 40 000 лв..

(6) В случаите по алинея 3 - 5 предметът на нарушаването се лишава в интерес на страната. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР