Категорична победа на ГЕРБ-СДС над Промяната“ГЕРБ-СДС взе категорична победа над

...
Категорична победа на ГЕРБ-СДС над Промяната“ГЕРБ-СДС взе категорична победа над
Коментари Харесай

Новини от седмицата: ГЕРБ печели, но кой ще управлява; Гръцката връзка стартира

Категорична победа на ГЕРБ-СДС над „ Промяната “
ГЕРБ-СДС взе безапелационна победа над досегашните ръководещи от „ Продължаваме промяната “. А в 48-ото Народно заседание влизат седем партии. Това демонстрира екзитополът в края на изборния ден. След устойчива ерозия в доверието за партията на Кирил Петков и Асен Василев през последните месеци, групировката, водена от Бойко Борисов, събра 25.5% от вота на гласоподавателите, съгласно „ Алфа Рисърч “. За Политическа партия са дали своят вот 19.9%, поставяйки я доста по-близо до третия в класирането – Движение за права и свободи, за който гласоподаваха 14.4% от хората.
7 партии в Народно събрание: Кой какъв брой мандата взима и ще има ли държавно управление?
Очаквано, успеха на днешните парламентарни избори отиде за ГЕРБ-СДС, която печели с над с 6-7 процентни пункта пред подгласника в класирането – „ Продължаваме промяната “. Резултатите разумно слагат въпроса ще успее ли 48-ият парламент да излъчи държавно управление. 
„ Нова епоха за България “: Фон дер Лайен откри газовата връзка с Гърция
„ Започва нова епоха за България и Югоизточна Европа “. Така ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разказа стартирането в употреба на интерконектора за транспорт на газ сред България и Гърция IGB на специфична гала в София. На събитието участваха още президентите на Азербайджан, Сърбия и Северна Македония и министър председателите на Гърция и Румъния.
КЕВР утвърди над 30-процентно поевтиняване на газа
Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м. октомври в размер на 233.36 лева./MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, което е поевтиняване с близо 34% по отношение на предходния месец. На тази цена публичният снабдител „ Булгаргаз “ ще продава природен газ на крайните доставчици на синьо гориво и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
Крачка напред или обратно: Ще дадат ли резултат стартираните промени в БДЖ
В бъдеще, насочено към все по-зелени политики, които неименуемо ще обиден всички сфери на стопанската система, напредването на хора и товари ще би трябвало да става все по-щадящо към природата. Европейският съюз залага най-големи очаквания в железопътния превоз за тази промяна. В България през последните 6-7 месеца бяхме очевидци на стартирането на промяна, която точно трябваше да усъвършенства положението на железниците и още веднъж да ги направи желани измежду пасажерите. Бившите ръководещи даже се похвалиха, че „ Холдингът “ за първи път от 10 години е на облага. Заговори се за цялостен подем – за чисти вагони, за закупуването на нов преносим състав за милиарди левове, вагон-ресторанти и нарастване на скоростите на напредване.
„ Магистрали без ясна тактика “: Участък от „ Хемус “ ще бъде пуснат след седмица
Участъкът сред Буховци и Белокопитово, който се явява финален лот от автомагистрала „ Хемус “, ще бъде пуснат в употреба идната седмица. Това заяви служебният районен министър Иван Шишков по време на конференция, обвързвана със положението на аутобановете в страната.
Комисия за защита на конкуренцията упрекна „ Лукойл “ в корист с владичество и „ ценова преса “
„ Лукойл – България “ злоупотребява с господстващото си състояние на пазара на горива в България. Дружеството е прилагало „ ценова преса “ по отношение на съперниците си и по този начин е лимитирало търговията на едро. Това откри Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Проверката е подхваната по искане на „ ОМВ България “ и „ Инса Ойл “, а задачата е била да откри дали „ Лукойл – България “ е направила нарушавания при използването на ценовата политика на сдружението.
Осем американски щата повдигнаха обвинявания против българската Nexo
Осем американски щатски регулаторни органа повдигнаха обвинявания на учредения от българи криптокредитор Nexo Group за хипотетични нарушавания. Причината за дейностите им e артикул, за който се оказва, че носи лихви на клиентите и на процедура извършва ролята на скъпи бумаги, само че все пак не е бил регистриран като подобен.
Държавна чартърна компания: Решение или „ следващата облага за някого “
Да се сътвори държавна чартърна компания, която да наеме или закупи на лизинг самолети. Това оферират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за стимулиране на резервациите за „ крилата “ на сезона (б.р. – става дума за месеците април, май, октомври и ноември), „ а не както е сега да се приказва за подкрепяне на една или друга компания “.
Бюджетният остатък се сви с над 600 млн. лева
Бюджетният остатък към края на деветмесечието е 1.05 милиарда лева, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите. За един месец позитивното салдо се е свило с 646 млн. лева, което се дължи на разноските през месеца, които изпреварват постъпленията. Информацията от ведомството на служебния министър Росица Велкова демонстрира, че през миналия месец приходите са нарастнали с към 5.7 милиарда лева за сметка на направени разноски за малко над 6.3 милиарда лева
Цикълът се обърна: Българска народна банка увеличи главния лихвен %
Българската национална банка увеличи главния лихвен % (ОЛП) и от 1 октомври той става 0.49%. Това е най-високото му равнище от месеците към финансовата рецесия – през декември 2009 година той бе 0.55%. Ходът на централната банка идва след шест години, в които размерът на главната рента бе неизменен на равнище от 0.00%. Цикълът на намаляването му стартира още от януари 2009 година От ноември същата година той е твърдо под 1%. 
Лихвите по жилищните заеми в България леко се покачиха
Средните лихвени проценти по жилищните и потребителските заеми, отпускани от българските банки, леко се покачиха през август. Данните на Българската национална банка демонстрират, че цената на ипотечните заеми пораства минимално по отношение на месец по-рано, само че остава покрай рекордно ниските равнища за стопанската история на страната.
Всеки трети пенсионер получава нарастване на пенсията
От 1 октомври влиза в действие следващата за последната година актуализация на пенсиите. Този път тя има за цел да компенсира „ изоставането “ на отпуснатите най-отдавна пенсии. На процедура преизчисление ще има при всички трудови пенсии, отпуснати до края на предходната година, само че действително нарастване в размера им няма да има за всеки.
Скъпо и при слаб интерес България взе едвам 150 млн. лева вътрешен заем
При слаб интерес финансовото министерство взе вътрешен заем от едвам 150 млн. лева при желани 200 млн. лева от българските банки и други финансови сдружения. Това излиза наяве от резултатите от извършения в понеделник аукцион, проведен от Българската национална банка.
Служебният кабинет позволи на АЕЦ „ Козлодуй “ и НЕК да работят с Русия
Служебният кабинет позволи на единствената държавна нуклеарна централа в страната „ АЕЦ Козлодуй “ да продължи да подписва и да работи по сегашни рамкови съглашения, както и да извършва актуалните си контракти по публични поръчки с съветски компании. Правителството на Гълъб Донев даде зелена светлина за същото и на държавната „ Национална електрическа компания “. Решението е от края на предходната седмица и е очевидно през осведомителната система на Министерския съвет.
Държавите от Европейски Съюз ще таксуват изключително свръхпечалбите на енергийните компании
Министрите на енергетиката на Европейски Съюз утвърдиха в петък първия пакет от незабавни ограничения в отговор на растящите сметки за електрическа енергия. Той включва налог върху свръхпечалбите на фирмите произвеждащи и работещи с изкопаеми горива, осъществени през тази или идната година, налог върху свръхприходите, които производителите на електрическа енергия получават от растящите разноски за електрическа енергия, и наложително стесняване на потреблението на електричество по време на интервали на пикови цени.
Европейска комисия предложи черни описи и възбрана за съветски импорт за €7 милиарда
Европейската комисия предложи в сряда осми кръг от наказания против Русия поради нахлуването й в Украйна. Сред тях са по-строги търговски ограничавания за вноса, повече обособени черни описи и таван на цените на петрола за трети страни. Предложението ще бъде изпратено до 27-те страни членки на блока. Пред тях е предизвикването да преодолеят разликите си, с цел да приложат новите наказания в допълнение към седемте набора от наказателни ограничения, наложени на Русия до момента. 
Радев не подписа президентска декларация за Украйна и участието ѝ в НАТО
Българският държавен глава Румен Радев не се включи в самодейността на деветимата си сътрудници президенти на страни от Централна и Източна Европа, които застанаха в обща декларация в поддръжка на Украйна и участието ѝ в НАТО.
Путин анексира елементи от Украйна и ги разгласи за „ четири нови района на Русия “
Руският президент Владимир Путин в петък разгласи присъединението на четири нови района към страната малко откакто подписа декрет, с който анексира елементи от окупирана Украйна. Последният ход на Москва евентуално ще ескалира и ще удължи още повече войната, което ще направи по-сложно постигането на спокойно решение.
Киев отговори на Москва с молба за ускорено участие в НАТО
Украйна публично кандидатства по ускорена процедура за участие в отбранителния съюз НАТО, разгласи президентът Володимир Зеленски. Той сподели още, че Киев е подготвен за договаряния с Москва, само че не и с Владимир Путин като президент. Украинският водач направи видео изказване в отговор на днешните дейности на Москва, която обяви четирите отчасти окупирани украински региона Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон за анексирана съветска територия.
Доставките на газ по „ Турски поток “ през България може да спрат
Доставките на природен газ по тръбопровода „ Турски поток “, който минава през България и доставя с съветски газ Турция, Сърбия и Унгария, може да последват ориста на тези по главната тръба за Европа – „ Северен поток 1 “. Нидерландия е лишила лиценза на оператора South Stream Transport B.V., от което по закон следва прекъсване. От съветска страна пък алармираха за преустановяване на действия по поддръжката и ремонта, още веднъж намесвайки като причина за това глобите на Европейския съюз. Ходът заплашва да задълбочи енергийната рецесия в Европа.
Путин забрани преноса на български камиони през Русия
Президентът Владимир Путин подписа в четвъртък декрет, с който позволява на съветското държавно управление да забрани на някои западни камиони да минават директно през съветска територия, предава Reuters. Ограничението ще засегне и българските превозвачи. Москва се оплака през април, че Европейският съюз е затворил границите си за някои товарни транспортни средства, регистрирани в Русия и Беларус на база наложените наказания заради нахлуването на съветските войски в Украйна.

 
Ще замлъкнат ли телефоните? Европа се готви за прекъсване на мобилни мрежи
Немислимото може би се задава на хоризонта – тази зима мобилните телефони в Европа може да замлъкнат, ако прекъсванията на електрозахранването, налагането на предели на потреблението или режим на тока извадят от строя елементи от телеком мрежите в района, написа Reuters. Решението на Русия да спре доставките на газ през основния за Стария континент водопровод след спора в Украйна усили възможностите за дефицит на електрическа енергия. Във Франция обстановката се утежнява още повече поради няколко атомни електроцентрали, затворени за ремонт.
Завръщането на нуклеарната опасност: Кой с какво разполага и по какъв начин ще се отбрани Европа?
Ядрените оръжия бяха знак на Студената война от предишния век. Неотдавнашните съветски закани във войната с Украйна обаче ги сложиха още веднъж на дневен ред. Как работи възпирането и с каква отбрана разполага Европа – отговор на тези въпроси прочетете в линка.  
Може ли Третата международна война да бъде кибервойна?
Третата международна война ще бъде кибервойна. Това предвиждат мнозина специалисти в областта на сигурността и слагат въпроса дали страните са подготвени за нея. Докато отговорът клони към „ не “, човечеството може би е по-близо от всеки път до разгръщането на злокобния сюжет. А войната в Украйна доближава ли ни до разгръщането на Трета международна кибервойна? Този и още доста други настоящи въпроси ще бъдат разисквани в първия спорен панел на конференцията AI N’ CYBER, на която Economic.bg е съорганизатор дружно с Дигитална Национална Коалиция, в партньорство с НАТО и с поддръжката на Европейската капиталова банка и Фондация Конрад Аденауер.
Гугъл следва Microsoft в Гърция със собствен център за данни 
Гърция крачи решително към амбициозната цел да се утвърди като районен център за транспорт на данни, а държавното управление на Кириакос Мицотакис не стопира да работи самодейно по привличането на огромни вложители. След като преди две години американският колос Microsoft разгласи, че ще вложи огромна сума в построяването на няколко дейта центъра, в този момент това се чака да направи и съперникът му Гугъл.
България ухажва Adidas да построи тук собствен IT център
Българската страна ухажва немския състезателен колос Adidas да построи собствен IT център у нас. Служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов е бил на посещаване в централата на компанията, където в диалог с изпълнителния шеф Каспър Рорщед му е показал повече детайлности за бизнес климата в страната ни.
Насочваме се към образованието и започваме сами да приготвяме фрагменти
Най-големият офис и R&D център в света на световната софтуерна компания за киберсигурност Acronis е не другаде, а в София. Как се развива локалното звено, какви са провокациите пред растежа му и решенията с неналичието на фрагменти? Какво се случва на киберсцената, по какъв начин еволюираха офанзивите и накъде ще се развиват в бъдеще? Тези и други въпроси обсъдихме с Иван Дудин, регионален шеф „ Продажби “. Acronis провежда специфичен уъркшоп в рамките на предстоящата конференция AI N` CYBER 2022, която ще се организира на 5-6 октомври в „ София тех парк “. 
Киберномадите са наемниците (без морал) на новото време
Киберномадите работят за тези, които имат потребност от тях. Това са хора, които не са обвързани с идеологии с изключение на своята и са подготвени да изпълнят задача на всеки, който може да им заплати. Това са стотици хиляди специалисти с разнороден опит и друго равнище на експертиза. Те са свободни източници на IT запас. Те са наемниците на новото време. Това сподели специалистът по киберсигурност Ясен Танев, шеф на Zucchetti Bulgaria и част от екипа на Дигитална национална коалиция. Разговорът ни с него единствено открехва завесата към огромната тематика за пазара на труда в бранш киберсигурност. Пазар, който има своята светла, само че и много рискова сенчеста страна.
Журналистката, осъдила тролове на Путин
Тя разобличава методите им за водене на осведомителна война и разпространяване на съветска агитация в чужбина. А те – стоварвайки цялата свирепост, на която са способни – я вземат под прицел и (почти) унищожават живота и кариерата ѝ. Името ѝ е Йесика Аро, публицист от Финландия, придобила международна популярност със задълбоченото си следствие за съветските пропагандни тролове. Те са анонимни…

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР