Категорична и остра позиция срещу национално затваряне на училищата изрази

...
Категорична и остра позиция срещу национално затваряне на училищата изрази
Коментари Харесай

Колко временно да затворим училищата? След 3 седмици ще се каже - още три. Може ли неграмотни да ограмотяват деца?! |

Категорична и остра позиция против национално затваряне на учебните заведения изрази през днешния ден министърът на образованието Красимир Вълчев.

" Категорично не сме съгласни със затваряне на всички учебни заведения. Това ще бъде проблем за просветителното развиване на огромна група възпитаници до края на годината, не обсъждаме подобен вид. Ще създадем всичко допустимо децата да учат присъствено ", съобщи той и добави, че е обикновено у учителите да има боязън, някъде към този момент има и неуравновесеност и в случай че това е по-малкото зло, ще се носят маски и в клас, само че няма да предложи цялостно затваряне на учебни заведения.

" Търсим рационалните, уравновесени, местни решения. Не можем да оставим децата за 4, 5 или 8 месеца у дома. Това е пагубно за физическо, психическото, общественото им развиване. След втората, третата седмица очевидно понижава когнитивната ангажираност на учениците ", акцентира той.

" Когато доминират страхът, молбите за отпуски, обикновено е да се премине краткотрайно към образование в електронна среда. Въпросът е какъв брой краткотрайно. След 3-5 седмици обстановката ще бъде ли по-нормална? След три седмици какво ще се промени? Ще кажем - още три седмици, тъй като отново има епидемиологична обстановка, а по-късно - още три . Да, в случай че затворим учебните заведения, ще се облекчи натискът върху здравната система, само че в просветителната - не. Най-тежките седмици за нея занапред предстоят . Те ще дойдат с обичайните грипни вируси - предизвести министърът и попита: Може ли необразовани родители да ограмотяват деца  - приказвам за първи клас. В такива фамилии загубите клонят към 100%. За тези деца учебното заведение е единствената българска просветителна среда. Ако желаете, в него получават и по-добра храна. "

По негови данни през днешния ден 45% от учениците учат в е-среда по решения на регионалните и общинските щабове, като 5% са по предложение на учебните заведения с министерска заповед (130 училища).

За да продължи присъственото образование в епидемиологичната конюнктура, от МОН са изпратили примерни графици до учебните заведения за периодично повтаряне на присъственото и електронното образование. Така няма да се постанова едни и същи възпитаници да се образоват непрекъснато в електронна среда.

" Трябва да се видят онлайн с учители и съученици, да почувстват действителното образование, да преодолеят психическото напрежение, което се е натрупало и в случай че цената е носене на маски, ще го вземем, само че желая да чуем мнението на повече хора ", сподели той.

Редуването на присъствено с електронно образование ще стартира до една, две седмици. Тези графици ще се извършват до Рождество. Те плануват малко по-голям % от огромните възпитаници да учат електронно и малко по-малък например в 7. и 8.

По мотив обвиняванията, че отговорността се трансферира от централно на локално равнище министърът отговори, че не става въпрос за децентрализация, а за взимане на местни решения, които са по-ефективните и които значат да се затваря там, където има потребност.

" Това прави работата ни доста по-трудна, само че е по-ефективна, не сме всевиждащи в София, не режем най-добре, когато режем с една и съща ножица ", сподели министърът и даде образец: " В Генерал Тошево 1300 деца не са се сблъсквали с ковид. Няма смисъл да затваряме всички. Но най-проблемните градове взеха релативно синхронизирани решения - шести - дванадесети клас минаха на електронно образование. "

" С цялостен локдаун няма да изчезне вирусът , би трябвало да намерим салдото да понижим броя на заболелите до степен, в която здравната система може да ги поеме и можем да водим релативно естествен метод на живот.

Чувам гласовете на хора, които споделят: " Голяма работа, като не вървят ". Колко да не вървят? Ако е до края на годината, ще има вреди от позиция на образованието. Това не значи, че подценявам здравните причини, само че като министър на образованието съм задължен да бъда гласът на образованието и да кажа тези причини, те би трябвало да се чуят.

" Ако носим отговорност единствено за живота на хората, функционалността ни е доста ясна - затваряме всичко предприятия, учебни заведения. Но в живота няма едноцелеви функционалности, непрекъснато би трябвало да балансираме сред пет, 10 цели. Никой от нас не може да претендира, че взема решение най-добре тази задача. Отговорност носим всички. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР