Катедралата Нотр Дам в Париж ще бъде отворена за обществеността

...
Катедралата Нотр Дам в Париж ще бъде отворена за обществеността
Коментари Харесай

Катедралата Нотр Дам в Париж ще отвори отново през 2024 г.

Катедралата " Нотр Дам " в Париж ще бъде отворена за обществеността през 2024 година Това заяви френският министър на културата Рима Абдул Малак в четвъртък - повече от три години откакто покривът на постройката беше опустошен от голям пожар.

Министърът съобщи, че стадият за разчистване на плана за възобновяване е завършил, което ще разреши възстановителните работи да стартират в края на лятото.

" Нотр Дам " е затворена за реституция, откогато пожарът през 2019 година унищожи покрива ѝ. Изображения и видеоклипове от случая бяха гледани от милиони във Франция и по целия свят.

" Убедени сме, че 2024 година ще бъде годината, в която огромна част от тази работа ще бъде приключена. Това ще е годината на повторното отваряне на катедралата за поклонниците и за обществеността ", сподели Абдул Малак при посещаване на обекта.

Скоро след пожара през април 2019 година президентът Еманюел Макрон съобщи, че катедралата, която датира от 12 век, ще бъде възобновена, а по-късно даде обещание тя да бъде отворена още веднъж за поклонници до 2024 година, когато Франция ще бъде хазаин на Олимпийските игри.

Катедралата ще бъде възобновена в предходния си тип, в това число и 96-метровия шпил, планиран от архитекта Еужен Виолет-ле-Дюк в средата на XIX в., за който е определен нов дървен материал.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР