Катастрофи и инциденти, завършили със сериозна травма или смъртен случай,

...
Катастрофи и инциденти, завършили със сериозна травма или смъртен случай,
Коментари Харесай

Адвокати въртят схеми за 200 млн. лева от кръвта в катастрофи

Катастрофи и произшествия, приключили със сериозна контузия или смъртен случай, се трансформират в печеливш бизнес за към 200 млн. лева на година с присъединяване на адвокатски и нотариални адвокатски фирми и погребални организации.
В схемата за източване на застраховки съществена роля играят юристите. Срещу сериозен % от полученото обезщетение те водят каузи от името на потърпевшите или околните на жертвите, написа 24 часа.
В някои от случаите става дума за погашение на суми от 200-250 хиляди лв. на умрял човек, от които 30-40% отиват за юриста, внесъл желае и водил делото.
В основата е огромен кръг информатори, на които се заплаща на парче. Те “дежурят” в лечебни заведения, пред морги, пред гробищни паркове, по “черни кръстовища” или просто в мрежата, включват се незаконно на честотите на Министерство на вътрешните работи, или просто наблюдават бюлетините за катастрофи. Събират информация от некролози и от уста на уста. За издирването на адресите на близки на потърпевши се заплаща на работещи в телефонни компании или на хора от службите по ЕСГРАОН, или пък се вземат с машинация на болничния личен състав.
Следващото равнище са така наречен куриери. Те посещават околните или самите потърпевши по домовете им, лечебни заведения, санаториуми и ги убеждават да съдят застрахователя, а от време на време и община, автомобилна или самолетна компания и други за породени вреди.
Целта им е да убедят индивида, като му бележит изгодите от това и му кажат, че имат непосредствен юрист, който ще го направи без пари. Ако индивидът се съгласи, следва посещаване в адвокатска адвокатска фирма, където бива дообработен, с цел да даде документално единодушие посредством контракт.
Тъй като се изискват доста дейности, за които потърпевшите или техните близки нямат нито сили, нито средства, договарянията най-често приключват с контракт и пълномощие, с което потърпевшият упълномощава юриста да го съставлява пред застрахователни компании, правосъдни управляващи и банкови институции.
Особено когато става дума за произшествие с лъскава кола и починали - това се счита за златна мина за юристите, тъй като се знае, че такива коли са добре застраховани.
По 10 хиляди лева обезщетение нормално получават потърпевшите със междинна телесна щета по каузи против застрахователи по “Гражданска отговорност”.
Най-много такива случаи се преглеждат от Софийския областен съд, където за 2016 година има 1314 каузи против застрахователи.
Софийският градски съд пък е гледал 2000 желае за над 25 хиляди лв. предходната година.
Броят им към този момент наподобява намалял поради промени в Кодекса по застраховането. Те гласят, че родственици на жертви на произшествия или потърпевши първо би трябвало да предявят желае си пред застрахователя на виновника и в случай че не се стигне до съглашение, чак тогава разногласието да се придвижи в съда.
Обикновено сред 50 и 100 хиляди лева са компенсациите, които съдът дава на близки или родственици за погубен при злополука. Понякога потърпевши предявяват искове против застрахователи за неимуществени вреди и до 5 млн. лева За всеки случай обаче компенсацията е друга, прецизират съдии.
Досега исковете против застрахователи се гледаха в Софийския градски и Софийския областен съд, защото седалищата на застрахователните сдружения са в София.
След промени в Гражданскопроцесуалния кодекс през есента към този момент искът против осигурител ще се подава по непрекъснат адрес на ищеца или там, където е настъпило застрахователното събитие (например катастрофата). Целта е столичните съдии да бъдат разтоварени от сходни каузи.
“Това изменение облекчава и потърпевшите от произшествия, които не живеят в София и които доста постоянно имат увреждания. Те всякога би трябвало да пътуват до столичните съдилища. По-лесно ще е и за свидетелите”, обясниха магистрати.
Обикновено тези каузи не завършват бързо. Магистратите откриват какви болки и премеждия е претърпял ищецът и какъв брой лв. е коствало лекуването му, в случай че е потърпевш. Назначават се и медицински експертизи.
Бизнесът с компенсации от произшествия провокира отвращение в част от самата адвокатска гилдия.
“В случая не става въпрос за това да останат ненаказани отговорни водачи, само че е неприемливо някой да осъществя интереса си, като изкриви истината и натопи почтени, с цел да може застрахователят му да плати”, разясняват юристи.
И припомнят, че когато процесът се движи по разпоредбите, конфликтът сред двете позиции би трябвало да изведе истината на напред във времето. И тогава застрахователите или ще платят, или не.
Докато посредством въпросната скица се вършат опити да се повлияе на специалистите, на проверяващите служители на реда,
които разпитват очевидците, проучват изводите на специалистите и вършат правните заключения. Защото в множеството райони в страната проверяващите служители на реда се броят на пръстите на едната ръка, а асоциираният към тях автоексперт нормално е единствено един. На мястото на злополуката нормално идва и репатрак, с цел да извози колите - и нормално той е частен и е единствен в региона. А водачът му се явява така наречен поемно лице на процеса и подписва протоколите, които се сформират.
Така постоянно се оказва, че на мястото на местопроизшествието не се прави задоволително обстоен оглед, с цел да покаже независимо обстановката.
Например проверяващите и специалистите снимат всичко в детайли единствено от едното платно, само че не и следите в другото. Или пък в случай че злополуката е нощно време, те вършат огледа със едва осветяване, след което викат пожарната, с цел да се измие кръвта и да се отвори пътят за сутринта. Така по ярко никой не може да направи оглед и каквото е разказано в протоколите - това е.
Правят се опити да се вкарат в схемите и прокурори и съдии, които би трябвало да кажат отговорен ли е, или не даден лидер и от това зависят опциите на потърпевшия да получи или не обезщетение, разкриват юристи.
Формира се верига, която включва проверяващ служител на реда - прокурор - арбитър. И като “венец” на техните старания за напредване на обещано произвеждане има рекордни компенсации, присъдени против застрахователите. Докато на доста други места с аналогични случаи компенсациите са по-ниски, което приказва за претекст, за персонално присъединяване в разпределянето на тези пари от застраховки, разясняват осведомени.
Подобна скица да вземем за пример съществува в Добричко, където за прокурист на потърпевшите постоянно се явява съответен юрист, чийто брат е на висок пост в апелативния съд. Двамата братя работят в един и същи правосъден регион, като съдията се явява последна инстанция на такова дело. И в случай че то е добре изпипано, няма по какъв начин и да се апелира.
Има и още фрапиращи случаи - когато починалият е ром да вземем за пример. Тогава е ясно, че наследниците му, които могат да претендират за обезщетение, са доста. Адвокат отива в гетото, свързва се със старейшината и желае от него да му даде пълномощие от тези наследници, с цел да ги съставлява пред съда. Срещу някаква сума те подписват и му дават цялостни права, в това число да получи компенсацията по персоналната си сметка.
Тези хора не вървят в съда, нямат визия нито за хода на делото, нито за размера на компенсацията - всичко това прави пълномощникът им. И когато най-после той вземе обезщетение в шестцифрена сума, то отива персонално за него. А фамилията на починалия даже не схваща за това.
Чиста лъжлива скица, която обаче в доста от случаите е законна пред закона, тъй като тези хора не всеки път могат да четат и знаят под какво се подписват, разясняват адвокати.
Възползват се от това, че хората са афектирани и могат елементарно да бъдат излъгани и ги изнудват да подписват за отблъскващ % като хонорар.
Във Висшия адвокатски съвет към този момент има тъжби от излъгани, научили след това по какъв начин е постъпил с тях пълномощникът им, който сякаш пази техните права.
А в адвокатските среди като легенда се споделя абсурден случай. Участничка в произшествие, предизвикала гибел на различен човек, се обажда на юрист, който е другар на татко ѝ. Срещат се, тя му споделя за случая и желае да я съставлява. Той схваща от нея кое е фамилията на потърпевшия и незабавно отива при тях. На другия ден звъни на дамата и ѝ споделя, че ще съставлява тях, а не нея.
Няколко такива групи има и в София и за тях се знае, че не се ангажират с никакви други случаи, а единствено с произшествия.
Адвокати, които работят правилно и поемат случаи както на отговорни, по този начин и на потърпевши, установяват, че от години нито един потърпевш не се обръща към “нормален” юрист.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР