Катастрофата на криптовалутите напомня на нещо познато – спукването на

...
Коментари Харесай

Крипто-сривът: добре, че не бях там


Катастрофата на криптовалутите припомня на нещо познато – спукването на дотком балона (снимка: CC0 Public Domain)

„ Горещите телефонни линии за поддръжка за хора с мисли за самоубийство са претрупани, “ пишеше в една от новините към срутва на критовалутите. Нищо чудно. Вече няколко месеца в разнообразни изявления и разбори за виртуалните монети се срещат изказванията, че някои хора са вложили „ спестяванията на живота си “ в криптопари. „ Глупаци! Така е, като си хвърлят парите за имагинерни активи, “ пишат други.

Ситуацията припомня на нещо познато. През 1995 година една компания на име Nescape излиза на фондовата борса в Съединени американски щати и нейните акции от 28 $ удвояват цената си още същия ден. До края на годината нарастват до 174 $, а през 1999 година компанията е купена за 10 милиарда $. Нарояват се хиляди други компании за уеб-разработки. Развиват модерния бизнес, притеглят клиенти, гълтам вложения. А след това изведнъж… Пазарът катастрофира. Хиляди компании изчезват, а с тях и парите на вложителите им.

Странно чувство добива човек, когато гледа сходни пикове и спадове и си мисли, че може би е изтървал неповторимата опция на живота си – да стане богат без грам изпитание. Днес неудачниците, които са пропуснали да яхнат модерната наклонност, още веднъж безшумно стоят на брега и гледат с далекоглед към морето – дали корабът ще потъне или ще се задържи на водата?!

Неволно в главата бръмва въпросът „ ами в случай че бях там? “ После за момент се стрелва и отговорът. „ Добре, че не бях там “.

Може би ще си отдъхнем с нещо приблизително сред „ тъпо “ и „ ура “, тъй като сме изписали и изчели хиляди публикации на хартия и в интернет за това, което се случи с уеб-компаниите през 1999 и по-късно. Живеем с „ нелепостта “ си и не се мятаме уверено на новата обещаваща технология, тъй като към този момент сме видели този „ скам “, да, същия – обгърнат в светлините и омаята на ултра-модерната технология и опияняващото разбиране, че инвестицията в перспективното ново знамение е умно и далновидно решение на будни млади мозъци, които старците не могат да проумеят.
още по темата
Народът е споделил да не отиваш с огромна кошница на прехвалени ягоди. Но всяко последващо потомство учи този урок по друг метод, с разнообразни „ ягоди “, горе-долу през равни шпации от време.

За положително или за неприятно всяка злополука от този тип не остава изолирана като някакво събитие, капсулирано в лична обвивка. То се отразява и на другите сфери от публичния, финансовия, икономическия живот, побутва ги като неспокойствие от конфликта на оня транспортен съд там, във вътрешността в морето.

Покрай краха на криптопарите в този момент и NFT изгубиха своята прелест. Навярно това ще се отрази на всички, които са се обвързали с технологията по някакъв метод, да вземем за пример хората от света на музиката и изкуствата, може би и спорта. Някои, които са разчитали да изплуват нагоре с новата лодка, няма да изплуват, а други ще чакат повече, в сравнение с имат самообладание.

Всичко това за някого ще е мъчително, само че пък може би ще ни подейства отрезвяващо. Технологията на блокчейна в действителност няма да изчезне, да се стопи, да загуби стойност. Бизнесът към този момент я припозна като скъп инструмент – за гарантиране на веригите на доставки, за обезпечаване на по този начин мечтаната проследимост на всеки артикул и всеки съставен елемент – нещо, което е фундаментално за хранително-вкусовия отрасъл, да вземем за пример, само че към този момент е съвсем толкоз значимо и за всички останали производства. Така че технологията няма да бъде загърбена, няма да изчезне.

Но сигурно ще преосмислим метода, по който влагаме в нея. Ще изтрезнеем от еуфоричното пазаруване на „ виртуални активи “ и ще впрегнем изчислителните ядра и електроцентралите за нещо, което генерира действителна стойност. Ще се извиним с въпроса дали не изтървахме неповторимата опция на живота си – да забогатеем с няколко клика.

И по този начин докъм 2040 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР