Катастрофално положение в Българската банка за развитие (ББР) установил служебният

...
Катастрофално положение в Българската банка за развитие (ББР) установил служебният
Коментари Харесай

Служебният кабинет бори неефективността на ББР с пакет от мерки и увеличава надзора

Катастрофално състояние в Българската банка за развиване (ББР) открил служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев. Затова той и екипът му ще започват пакет от ограничения, включително назначения на нови членове на Надзорния съвет на банковата институция както и започване на съдействие с Българската фондова борса (БФБ), с цел да подобрят индикаторите на банката.

" Много интензивно си взаимодействахме с сътрудниците от Българската банка за развиване, само че за жал, на база на разбора, който направихме, установихме, че все още банката не работи оптимално и дейно. Основните пропуски са свързани с метода, по който се бюджетира, с метода, по който се дефинира стратегическата визия, и метода, по който се ползва съпътсващият надзор. Към този миг банката не работи добре от позиция на тези цели. И пострадал е дребният и междинен бизнес, гръбнакът на нашата стопанска система ", не спести рецензии Пулев, който даде конференция в постройката на БФБ.

И даде образец - задачата, заложена от институцията, е било отпущането на заеми в размер на 342 милиона лв. на дребни и междинни предприятия в границите на настоящата 2022 година. Към края на август обаче финансирането било едвам малко над 60 милиона, а размерът на междинният заем - малко над 300 хиляди при предел от 5 милиона. Дори и зад цифрата от 324 милиона нямало никаква аргументация, счита министърът, а самата сума в следствие била стремително понижена, което още веднъж показвало липса на визия.

" Няма годишна статегия, няма годишен бюджет. Проведох 6 срещи с тримата членове на Управителния съвет и тримата членове на Надзорния съвет. Получих шест разнообразни числа, шест разнообразни таргета на годишния бюджет. Положението все още е пагубно. "

Нищо не вдъхвало и доверие, че заложените до края на годината цели за кредитиране ще бъдат изпълнени, уточни още Пулев.

Припомняме, че в края на предходната седмица стана ясно, че заплатите на тримата членове на Надзорния съвет на ББР ще бъдат понижени от 10 000 на 2 000 лв., като аргументът за това е точно неизпълнението на плановите равнища на кредитиране. " Така заплатите доближават до пазарните равнища, в търговски банки, които имат доста положителни финансови индикатори, възнаражденията варират от 0 до 2000 лв. ", аргументира решението си Пулев.

Няма да се прибягва до уволнения на членове на Надзорния съвет, само че ще се назначат двама нови такива, като по този начин цифрата на влизащите в него ще се увеличи на петима.

" Надзорът не може да репликира фунциите на Управителния съвет, в случай че имат проблеми с професионализма на УС, да ги сменят. Какво предлагаме ние? Предлагаме съответни дейности и решения и виждате, че в последните седмици няма никакви придвижвания на уволения и назначения в тази конструкция. Ние желаеме да стигнем до най-хубавите експерти. Искаме да заздравим състава на Надзорния съвет, желаеме да прибавим още най-малко двама души в състава му. Много значимо да се означи - добавяйки двама души, петимата общо ще взимат по-малко като фонд заплата от тримата до през вчерашния ден ", сподели министърът.

Друга мярка, която се планува, е опцията ББР да дофинансира дребни и междинни компании в по-рискови вложения, за които тези компании не са получили цялостно финансиране от частните банки. " Не да избутваме частния капитал, а да го допълваме при по-високорискови планове, където лиспва задоволително частно финансиране. "

Активно ще се работи и с Българската фондова борса. " Имаме съответно предложение, обвързвано отново с оптимално чисти и транспарантни процеси. Да насочим част от кредитирането и обществения порфейл на ББР към обществените пазари за оптималната гласност. По този метод адресираме два казуса. Първо, когато всички тези заеми станат обществени, всеки един от вас ще може да си ги прочете на телефона, на таблета, ще видите изискванията на финансиране, какви са страните на контракта, какви са равнищата на поръчителство, какви са лихвените проценти. Така всеки ще вижда къде отиват парите на българските данъкоплатци. Вторият проблем, който ще адресираме - какъв брой министри на финансите имаха мантра, че желаят да подтикват финансовите пазари? Ние сега вършим това нещо, взаимодействаме си с финансовите пазари и вкарваме един доста сериозен състезател като ББР ", показа концепциите си Пулев.

" Това са явни решения. Защо някой не се е сетил за тях до момента, не мога да ви кажа. Или са некадърни, или имат предпочитание да не поддържат чисти и транспарантни процеси ", още веднъж се обърна с упрек към управителните фкатори в банката министърът на нововъведенията и растежа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР