Катастрофа на Ромен Грожан от Хаас прекрати втората свободна тренировка

...
Катастрофа на Ромен Грожан от Хаас прекрати втората свободна тренировка
Коментари Харесай

Тежък удар заради шахта прекрати втората свободна тренировка в Малайзия

Катастрофа на Ромен Грожан от " Хаас " приключи втората свободна подготовка за Гран при на Малайзия, 21 минути преди края на сесията. Френският водач се заби в защитните стени на завой №6 със скорост над 260 км/ч.

Извадена шахта на бордюра провокира случая с Грожан, който нямаше по какъв начин да избегне конфликта, влизайки в двата високоскоростни завоя - пети и шести. След удара водачът на " Хаас " разгласи, че всичко с него е наред.

Капакът, който би трябвало да оказва помощ за по-доброто отклоняване на водата, се извади при прекосяване на Валтери Ботас секунди по-рано. Кими Райконен, който се движеше след водача на " Мерцедес ", се размина на сантиметри като по знамение. Грожан обаче стъпи със задната си дясна гума върху шахтата и гумата му безусловно експлодира. Болидът на французина се завъртя няколко пъти и се спря странично в защитната стена от гуми.
Aquí el fuerte accidente de @RGrosjean. Nada que hacer, pasajero y a suerte que está bien.

(@MaximeB92) pic.twitter.com/56LP0EN1I5
— Alex Pozo Pérez (@AlexPzPrez_) September 29, 2017
Сесията беше спряна незабавно, а даже автобус шефът на Формула 1 Чарли Уайтинг отиде на място да огледа обстановката с шахтата. Уайтинг самичък се качи в колата на сигурността и с шефовете на пистата разиска какви ограничения би трябвало да се вземат.

" Чувствам се добре, това е най-важното нещо, няма ми нищо за благополучие. Не разбрах какво се случи, само че в бокса ми демонстрираха фрагменти по какъв начин шахтата се е извадила. Когато се случи единствено видях в огледалото, че гумата ми я няма върху джантата и знаех, че отивам към стената ", изясни Грожан пред Sky Sports F1.

Преди съпътстващите съревнования, както и третата подготовка и квалификацията на следващия ден, цялата спортна линия на " Сепанг " ще бъде инспектирана още веднъж, с цел да е ясно дали може да се организира съревнование безвредно.

Иначе в сесията най-бързи бяха водачите на " Ферари " Себастиан Фетел и Кими Райконен, който демонстрираха отлична скорост при започване на спортния уикенд.

" Ред Бул " най-бързи в дъжда

Първата подготовка на " Сепанг " се преоведе на напълно мокра писта, откакто над Куала Лумпур валеше дъжд. Сесията беше единствено един час, откакто в първите 30 минути автобус контрола не отвори пит лейна и не разреши на водачите да излизат на трасето.

 Даниел Рикардо по време на първата свободна подготовка на
© DIEGO AZUBEL, EPA-EFE

Даниел Рикардо по време на първата свободна подготовка на " Сепанг ".

В началото всички водачи заложиха на гуми за напълно мокра писта, като едвам 40 минути преди края започнаха и опитите на изсъхващо трасе с гумите интермедиа.

Най-добро движение демонстрираха двамата водачи на " Ред Бул ", като Макс Верстапен завъртя обиколка за 1:48.962. Холандецът, който на следващия ден ще навърши 20 години, беше по-бърз от своя съотборник Даниел Рикардо със седем десети от секундата.

Изненадващо на третото място се подреди Фернандо Алонсо, който завъртя едвам шест обиколки на мократа писта. Испанецът изостана на 1.6 секунди от Верстапен. Четвърти и пети бяха Кими Райконен и Себастиан Фетел, а Топ 10 допълниха Хамилтън, Валтери Ботас, Ланс Строл, дебютантът Пиер Гасли и тест водачът на " Рено " Сергей Сироткин.
INITIAL CLASSIFICATION (END OF FP1): A successful opening session for @redbullracing#MalaysiaGP
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР