Катарският национален превозвач Qatar Airways обяви, че е дал ход

...
Катарският национален превозвач Qatar Airways обяви, че е дал ход
Коментари Харесай

Qatar Airways ще търси 5 млрд. долара компенсации от Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн

Катарският народен транспортьор Qatar Airways разгласи, че е дал ход на интернационален арбитраж с искане за най-малко 5 милиарда $ от четирите арабски страни, които блокираха полетите му през въздушното си пространство и пазарите си, съобщи Асошиейтед прес.

В известието не се прецизира къде е стартират интернационалният арбитраж против Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Тези страни постановиха протест като част от политически спор през юни 2017 година, като преустановиха взаимната търговия, затвориха границите си, пристанищата си и въздушното си пространство за Катар, която след Русия и Иран има най-големите резервира от природен газ в света. Едно от главните претенции на 4-те страни е затварянето на катарския ефирен канал Ал Джазира.

„ Решението на блокиращите страни е очевидно нарушаване на конвенциите за гражданска авиация и няколко обвързващи съглашения, които те са подписали “, означи основният изпълнителен шеф на превозвача Акбар ал Бакер.

„ Бойкотиращите страни би трябвало да носят отговорност за противозаконните си дейности в авиационния бранш, което включва неспазване на отговорностите им по двустранни съглашения, многостранни съглашения и интернационалното право “, добавя той.

От офиса на Qatar Airways и държавни представители към този момент не разясняват. Няма реакция и от Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ, а египетските медии и управляващи не одобряват мненията на превозвача, отбелязва АП.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР