Катарският лагер на Хамас, ръководен от Халед Машаал и Муса

...
Катарският лагер на Хамас, ръководен от Халед Машаал и Муса
Коментари Харесай

Разломът между крилата на Хамас се задълбочава

" Катарският " лагер на " Хамас ", управителен от Халед Машаал и Муса Абу Марзук, счита изгнанието за неизбежно, до момента в който " иранският " лагер на терористичната формация, ръководен от Яхия Синуар и Салех Арури, остава твърдо решен да остане в Газа, научи ТПС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Ясно е, че " Хамас " осъзнава обстоятелството, че ще би трябвало да се откаже от ръководството си в линията Газа и да съобщи властта на нов и друг палестински орган, в който съществена роля ще играе Организацията за избавление на Палестина (ООП) ", съобщи пред ТПС арабски източник, участващ в договарянията сред " Хамас ", палестинските управляващи и няколко арабски страни.

През последните дни в Катар се водят " публични и полуофициални договаряния ", на които участват и Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Арабският източник на ТПС акцентира, че " тези схващания идват основно от " катарската група " в " Хамас ". " Бяхме доста сюрпризирани, когато видяхме какъв брой надалеч са стигнали членовете на " Хамас " в Катар и по какъв начин се приближиха до позициите на " Фатах " и ООП ", добави източникът. Представителите на " Хамас " в катарския лагер " показват огромно предпочитание да се причислят към ООП и в този момент остава основно да се завърши със основаването на нужните условия ", сподели източникът. По думите му Синвар се опълчва остро на катарските договаряния и е " гневен на сътрудниците си ". Ето за какво Синуар неотдавна изпрати няколко писма до водачите на " Хамас " в Катар в опит да ги убеди, че управлява добре линията Газа. " Синуар не разрешава всяко разискване на въпроса... без негово единодушие или в негово наличие ", сподели още арабският източник пред ТПС.

Но нито една арабска страна не е подготвена да финансира възобновяване на Газа, в случай че " Хамас " резервира контрола си и в случай че не бъдат извършени обилни промени от страна на Палестинската власт. ОАЕ да вземем за пример оказват напън върху " Хамас " да се разоръжи и демобилизира, като съгласно Абу Даби това ще отвори пътя за възобновяване на Газа.

" Синуар има вяра, че е постигнал историческо достижение, нахлувайки в Западен Негев ", сподели арабският източник пред ТПС. " И в този момент той дава знак, че избира обединена палестинска конструкция, която ще ръководи линията Газа и териториите на Юдея и Самария ", добави той. Източникът съобщи: " Бяха получени индикации, че Синуар ще съобщи ключовете на линията Газа на новата Палестинска власт в деня след войната в анклава ".

Египет, който е измежду главните играчи в тази обстановка, предложи " държавно управление на технократите ". Това е завоалирана офанзива както към " Хамас ", по този начин и към Палестинската автономност. " Не на вятъра " " Хамас " и Палестинската автономност отхвърлят да одобряват термина " държавно управление на технократите ", само че в този момент са подготвени да разискват държавно управление на палестинското единение, включващо ООП, съобщи арабският източник пред ТПС. Но разцеплението сред катарския и иранския лагер на " Хамас " попречва сходен ход.

Междувременно ОАЕ дадоха знак, че избират Мохамед Дахлан. Някога почитан член на " Фатах ", Дахлан беше " мощният човек " на Палестинската власт в Газа, когато " Хамас " принудително пое контрола върху анклава през 2007 година Но когато Дахлан възвърне въздействието си във " Фатах ", той се скара с Абас и през 2011 година беше изключен от партията. По-късно той бе съден задочно в Рамала по обвинявания в корупция, които отхвърля.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху изключи опцията след войната да разреши на " Хамас " или " Фатах " да управляват Газа. Въпреки това съветникът по националната сигурност Цачи Ханегби неотдавна написа в саудитския уеб страница " Елаф ", че Израел е подготвен да работи с умерени фигури както в Газа, по този начин и в Палестинската власт.

Най-малко 1200 души бяха убити при нападенията на " Хамас " против израелски общности наоколо до границата с Газа на 7 октомври. Смята се, че броят на мъжете, дамите, децата, бойците и чужденците, държани в плен в Газа от " Хамас ", е 129. Все още има хора, които са в неопределеност, а израелските управляващи не престават да разпознават тела и да търсят човешки остатъци.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР