Катарската телевизия Ал Джазира подготвя дело, което планира да заведе

...
Катарската телевизия Ал Джазира подготвя дело, което планира да заведе
Коментари Харесай

Ал Джазира ще сезира съда за военни престъпления за убийството на оператор в Газа

Катарската телевизия Ал Джазира приготвя дело, което възнамерява да заведе пред Международния углавен съд (МНС) по отношение на това, което медията дефинира като " ликвидиране " на един от своите оператори в Газа, съобщи Ройтерс, като цитира изказване на самата медия.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 1265
Според основаната в Катар телевизия операторът Самер Абу Дака е бил погубен в петък от удар на безпилотен аероплан, до момента в който е отразявал предходна бомбардировка на учебно заведение, употребявано като заслон за разселени хора в южната част на линията Газа. Според Ал Джазира израелски дронове са изстреляли ракети по учебното заведение, вследствие на което Абу Дакка е получил съдбовни пострадвания.

Телевизията декларира, че е " основала взаимна работна група, която се състои от нейния интернационален юридически екип и интернационалните правни специалисти, които взаимно ще стартират процеса на сформиране на изчерпателно досие, което да бъде показано на прокурора на съда ", се споделя в изказване на Ал Джазира. " Правното досие ще включва и повтарящи се офанзиви против екипите на мрежата, работещи и опериращи в окупираните палестински територии, както и случаи на подстрекаване против тях. "

Израелската войска съобщи в коментар за случая, че " в никакъв случай не е и няма да " нападна съзнателно публицисти. Тя обаче акцентира, че оставането в зона на дейни бойни дейности по време на спор " крие избрани опасности ", написа Българска телеграфна агенция.

Международният углавен съд към този момент организира следствие на всички хипотетични закононарушения под негова пълномощия, осъществени на палестинска територия и от палестинци на територията на Израел. През 2021 година съдиите на МНС постановиха, че съдът има пълномощия, откакто палестинските управляващи се причислиха към съда през 2015 година и получиха статут на страна наблюдаващ на Организация на обединените нации.

Израел не признава юрисдикцията на МНС над палестинските територии и е имало случаи да отхвърля да сътрудничи на съда, напомня Ройтерс.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР