Катарската икономика е засегната от санкциите, наложени от арабския блок,

...
Катарската икономика е засегната от санкциите, наложени от арабския блок,
Коментари Харесай

Въпреки наложените санкции Катарската икономика остава силна

Катарската стопанска система е наранена от глобите, наложени от арабския блок, управителен от Саудитска Арабия, само че въпреки всичко е задоволително мощна, с цел да оцелее, споделят анализаторите, оповестява деловото издание econ.bg. " В средносрочен и дълготраен проект, може би хората, които живеят тук, ще почувстват резултатите, само че за момента не усещаме смяна ", съобщи Мохамед Амар, началник на катарската бизнес асоциация.

За Рашид бин Али ал-Мансури, изпълнителен шеф на Катарската фондова борса, най-лошото към този момент е завършило. " Бяхме сюрпризирани и пазарът също беше сюрпризиран и в действителност реагира на новините, само че стопанската система ни е доста мощна, това е най-силната стопанска система в района и доверието на вложителите остава високо ", посочи той. Нивото на доверие обаче е с към 6% по-ниско, в сравнение с преди спора на Персийския залив.

" Несигурността ще накара банките и капиталовите фондове да изтеглят пари от Катар, което ще докара до спад в запасите ", сподели Ейми Макалистър от консултантската компания "Oxford Economics ".

" Централната банка също ще изчерпи запасите си, с цел да поддържа валутния курс към американския $, който е подложен на напън след началото на разногласието ", уточни още тя, представена от БГНЕС.

"Oxford Economics " към този момент преразгледа прогнозата си за напредък за 2017 година до 1,4%, спрямо 3,4% преди рецесията и преоцени инфлацията на 1,8%, спрямо предстоящите 1,5%, заради по-високите цени на вноса. Fitch, Moody`s и Standard & Poor`s също намалиха кредитните си рейтинги за Катар.

Все отново анализаторите разчитат на тамошната стопанска система в страната, собственик на третия по величина ресурс от природен газ в света след колосите Русия и Иран. " Катар е най-устойчивата страна в Близкия изток ", счита Андреас Криг, стратегически анализатор на риска и помощник в Кралския лицей в Лондон.

Малкото емирство с население от 2,6 милиона души се подрежда измежду най-богатите в света, съгласно Международния валутен фонд. На 5 юни трите страни обявиха, че скъсват дипломатическите връзки с Катар и упрекнаха страната в поддръжка на тероризма и интервенция във вътрешните им работи.

Последваха стопански наказания и транспортна обсада на емирството. В Доха показаха страдание и нарекоха решенията на задграничните сътрудници неоснователни. По-късно "квартетът " сложи на Катар 13 претенции, които в Доха нарекоха неизпълними и приканиха за преразглеждането им.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР