Катар постигна най-голямото постижение във футболната си история и спечели

...
Катар постигна най-голямото постижение във футболната си история и спечели
Коментари Харесай

За историята: Катар с първа титла на Азия

Катар реализира най-голямото достижение във футболната си история и завоюва Купата на Азия. Във финалната среща в Абу Даби футболистите на Феликс Санчес подчиниха рекордьорите от Япония, побеждавайки четирикратните първенци на континента с 3:1, с цел да стигнат до купата. Домакините на Мондиал 2022 извървяха пътя до финалния дуел без да позволен нито един гол, а в последна сметка приключват шампионата със 7 победи в 7 мача и голова разлика 19:1.
 Купа на Азия: Катар - Япония 3:1 @@@

В воин в борбата за трофея се трансформира Акрам Афиф, който е благосъстоятелност на испанския Виляреал, само че играе като преотстъпен в родния си клуб Ал Сад. 22-годишното крило асистира за първите два гола на катарците и постави точка на разногласието, реализирайки третото попадение от дузпа.
 Купа на Азия: Катар - Япония 3:1 @@@

Катар откри резултата още в 12-ата минута, когато Афиф центрира отляво, а в наказателното поле Алмоез Али обработи топката прелестно и я прати във вратата на Шучи Гонда със задна ножица за 1:0. Четвърт час по-късно Абдулазиз Хатем удвои преднината на своя отбор, откакто получи пас по зема от Акрам Афиф и шутира с левия крайник малко зад дъгата на наказателното поле, с цел да вкара за 2:0.
 Купа на Азия: Катар - Япония 3:1 @@@

Последва напън на Япония, само че “самураите” по този начин и не успяваха да оползотворят териториалното си и игрово превъзходство и да го трансфорат в гол. Все отново в 69-ата минута се появи искрица вяра, откакто Юя Осако изведе Такуми Минамино самичък против вратаря и той го трансферира за 2:1. Малко преди края обаче капитанът на японците Мая Йошида се трансформира в антигерой, откакто игра с ръка в личното си наказателно поле, а след консултация с ВАР съдията отсъди дузпа, осъществена от Афиф за финалното 3:1.
 Купа на Азия: Катар - Япония 3:1 @@@

Досегашното върхово показване на Катар за Купата на Азия бе пето място преди четвърт век - през 1984 година в Малайзия. Алмоез Али пък счупи върха на саудитската легенда Али Даеи за най-вече вкарани голове в границите на един шампионат, откакто против японците наниза деветото си попадение, финиширайки като най-хубав голмайстор на надпреварата.

ГАЛЕРИЯ Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР