Катар обяви днес, че е избрал италианския енергиен гигант Ени

...
Катар обяви днес, че е избрал италианския енергиен гигант Ени
Коментари Харесай

Катар даде най-голямото находище на газ в света

Катар разгласи през днешния ден, че е избрал италианския енергиен колос Ени (Eni) за втори задграничен сътрудник за създаването на най-голямото находище на природен газ в света, откакто към този момент беше оповестено присъединяване на френското дружество Тотал (TotalEnergies), съобщи Франс прес.

“Имам удоволствието през днешния ден да разглася, че Ени беше определена за сътрудник в този неповторим стратегически план ", сподели катарският министър на енергетиката и основен изпълнителен шеф на Катар енерджи (QE) Саад Шерида Ал-Кааби на конференция в Доха, оповестявайки втория задграничен сътрудник.

В взаимното дружество с катарския енергиен колос Ени получава малко над 3% в плана Норд фийлд ийст, на стойност над 28 милиарда $, който цели до 2027 година да усили с 60% катарското произвеждане на полутечен природен газ.

Френската компания, чийто контракт със период до 2054 година, беше разгласен на 12 юни, ще получи по-голям дял - 6,25%. Този контракт ще помогне на компанията да компенсира загубите, които й носи изтеглянето й от Русия след началото на войната в Украйна.

Очаква се на следващия ден да бъде разгласен и трети сътрудник. Смята се, че задграничните предприятия да получат общо към 25% от плана. Планира се добивът от полето, намиращо се на териториите на Катар и Иран, да стартира през 2026 година. На това находище се падат към 10% от известните международни ресурси от природен газ.

След началото на спора вносителите на полутечен природен газ се стремят да си обезпечат други възможности на съветското “синьо гориво”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР