Катар обяви, че ще върне посланика си в Иран, предадоха

...
Катар обяви, че ще върне посланика си в Иран, предадоха
Коментари Харесай

Катар връща посланика си в Иран и "засилва връзките във всички области"

Катар разгласи, че ще върне посланика си в Иран, предадоха " Ройтерс " и ТАСС. Това ще стане повече от 20 месеца откакто той бе отзован в символ на митинг против офанзивите против саудитски дипломатически задачи в Иран от стачкуващи, гневни от екзекутирането на шиитски свещеник в Саудитска Арабия.

Катар предприе този ход в символ на взаимност със сунитското кралство, което е главен районен противник на шиитската Ислямска република. През юни тази година обаче Саудитска Арабия и редица нейни съдружници скъсаха дипломатическите си връзки с дребното, само че богато и авторитетно емирство, което упрекнаха, че поддържа терористични групировки и се е сближило с Иран. Катар отхвърля тези обвинявания, като до момента не е открито решение на спора.

Катарското министерство на външните работи заяви, че посланикът в Иран ще бъде върнат, без да посочи по кое време тъкмо ще стане това. Доха желае да ускори връзките си с Техеран във всички области, се отбелязва в изказването. Катарският и иранският външен министър са разискали в телефонен диалог двустранните връзки и методите за тяхното подсилване и насърчаване.

Иран разреши на катарската национална самолетна компания да употребява въздушното му пространство и изпрати на Катар храни, откакто Саудитска Арабия и нейните съдружници прекъснаха комерсиалните и транспортните си връзки с емирството. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3135)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР