Катар настоява за сключване на дългосрочни договори за втечнен природен

...
Катар настоява за сключване на дългосрочни договори за втечнен природен
Коментари Харесай

Катар настоява за дългосрочни доставки на LNG, но Европа иска повече гъвкавост

Катар упорства за подписване на дълготрайни контракти за полутечен природен газ (LNG) с Европа със период от 20 години, заяви Bloomberg, базирайки се на свои източници, осведомени с договарянията. Газът от Катар може да облекчи казуса със зависимостта на Европейски Съюз от съветско гориво, само че ще затрудни битката с нездравословните излъчвания в блока. Страната от Персийския залив, която е един от най-големите експортьори на LNG в света, ще изиска от Европейски Съюз дълготрайни задължения за доставки. Съюзът обаче има потребност от краткосрочно решение, а по-далечните цели са за прекосяване към чиста сила.

Европейските страни отклоняват натиска на Катар заради опасения, че поради прецизните контракти ще би трябвало да продължат да внасят гориво даже когато районът е подготвен да ограничи въглеродните си излъчвания. Но в случай че Катар не отстъпи, това заплашва опцията Европа в кратковременен проект да диверсифицира доставките на газ от Русия. Близкоизточната страна може да се насочи към съглашения с други райони, като да вземем за пример Азия.
С друг небосвод
Миналия месец Германия подписа 20-годишно съглашение за доставки на LNG от Съединени американски щати, което Катар употребява като съображение също да желае дълготрайни контракти. Според представители на Европейски Съюз за разлика от договорката със Съединени американски щати офертите на Катар са прекомерно ограничаващи и обезпечават дребна опция купувачите да отклоняват доставките. Гъвкавите условия на американското съглашение разрешават доставки да бъдат отклонявани или даже анулирани против по-малка такса. Това може да се окаже потребно, в случай че търсенето на газ в Европа се намали поради енергийния преход. Катар обаче нормално не разрешава на купувачите да пренасочват доставки към други пристанища или да ги отхвърлят, без да платят цялостната стойност на товара.
Реклама
Освен Катар и Съединени американски щати други експортьори на LNG също уголемяват индустриалния си потенциал за идващото десетилетие, изключително след началото на войната в Украйна. Търсенето от Европа евентуално ще нарасне до 2030 година, а Катар се стреми да притегли по-дългосрочни клиенти, които да отговорят на проектите ѝ за разширение. Министърът на енергетиката на Катар Саад ал Кааби сподели, че към момента има доста търкания в договарянията сред неговата страна и Германия.
Русия се възползва от енергийната взаимозависимост на Европа
Европа търси други възможности на газа от Русия, най-големия снабдител за континента, след началото на войната в Украйна. Доставките са несигурни и ненадеждни, откакто Москва спря подаването към " вражески " страни като България, Полша, Финландия и Франция и доста ограничи подаването към Италия и Германия. Освен това Западът се стреми да ограничи комерсиалните си връзки с Кремъл, с цел да не финансира военната машина на Путин. В продължение на десетилетия Русия се стреми да направи европейските страни подвластни от сибирските горива, а в този момент се възползва от тези недостатъци, написа в собствен разбор Bloomberg. Международната енергийна организация в Париж предизвестява, че до месеци Кремъл може изцяло да спре газовите доставки.

Путин търси разнообразни оправдания за експанзията си. Понякога упреква купувачите, че не заплащат в рубли, въпреки това да не е планувано в договорите, а различен път се базира на " механически " проблеми. Целта му обаче е ясна - европейските страни да изчерпят запасите си и да са неподготвени за зимата. Путин се радва и на растежа на енергийните цени, породени от дефицита, защото те ощетяват западните консуматори и изострят общественото напрежение. Няколко немски промишлени предприятия предизвестяват, че може да спрат да работят, в случай че силата стане по-скъпа и недостъпна. А неналичието на задоволително газ кара страни като Германия и Австрия да отсрочват проектите си за преход към чиста сила и.
Свързани публикации Европа би трябвало да се приготви за цялостно прекъсване на газа от Русия 27 юни 2022, 06:23 " Булгаргаз " е договорил танкер с полутечен газ от Съединени американски щати и за юли 22 юни 2022, 17:21 Аварии, поправки, ограничавания - какво подклажда енергийната рецесия в Европа 22 юни 2022, 09:30 Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-овете поради шантажа на Русия с газа 20 юни 2022, 13:57 Русия ремонтира " Турски поток " в миг, в който пазарът е към този момент с пикови цени 18 юни 2022, 17:24 Германия залага на LNG в тактиката за енергийно бъдеще без съветско въздействие 6 юни 2022, 17:34 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР