Катар, който е произвел почти 37.6 т въглероден диоксид на

...
Катар, който е произвел почти 37.6 т въглероден диоксид на
Коментари Харесай

Това е държавата с най-много въглеродни емисии на глава от населението в света

Катар, който е създал съвсем 37.6 т въглероден диоксид на гражданин предходната година – много пред останалите в челото на класацията.

България е в първата четвърт на страните по света, които отделят най-вече въглеродни излъчвания на глава от популацията през 2022 година Това демонстрира информация, събрана и визуализирана от платформата Our World in Data, съобщи economic.bg.

Всеизвестно е, че най-вече въглероден диоксид емитират най-големите стопански системи, само че платформата се пробва да покаже какво се случва, когато в тези сметки се вземе поради и популацията.

Така България се нарежда на 46-о място измежду всички близо 200 изследвани страни. Данните демонстрират, че всеки българин отделя годишно 6.8 т въглеродни излъчвания.

Според статистиката през последните две години излъчванията на глава от популацията в България се усилват, след мимолетния спад през пандемичната 2020 година

Пред България се подреждат 11 страни от Европейски Съюз – Люксембург (11.6 т), Исландия (9.5 т), Чехия (9.3 т), Полша (8.1 т), Германия (8 т), Естония (7.8 т), Ирландия (7.7 т), Белгия (7.7 т), Норвегия (7.5 т), Нидерландия (7.1 т) и Австрия (6.9 т).

В границите на Европейския съюз най-ниски излъчвания на човек отделя Швеция – по 3.6 т.

На първо място в света е класиран Катар, който е създал съвсем 37.6 т въглероден диоксид на гражданин предходната година – много пред останалите в челото на класацията.

На второ място са Обединените арабски емирства с 25.8 т, а на трето Бахрейн – с 25.7 т. Данните демонстрират още, че стопанските системи, които разчитат на износа на изкопаеми горива, попадат в топ 10 на въглеродните излъчвания на глава от популацията. Топ 10 се добавя още от Кувейт, Бруней, Саудитска Арабия и Оман.

Малки островни народи, като Палау, също са в челото, защото дребните им популации към момента имат обилни енергийни потребности – нормално задоволени от изгаряне на изкопаеми горива.

Трябва да се означи, несъмнено, че данните на глава от популацията са единствено една част от картината. Някои страни, които са в челото на класацията, на процедура способстват нищожно за световните излъчвания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР