Катар беше обвинен, че наема групи фалшиви фенове, които да

...
Катар беше обвинен, че наема групи фалшиви фенове, които да
Коментари Харесай

Плаща ли Катар на актьори да играят фенове на Англия, Испания и Бразилия?

Катар беше упрекнат, че наема групи подправени почитатели, които да се показват за последователи на Англия преди Световното състезание.

Не е загадка, че идното Световно състезание по футбол, което би трябвало да стартира този уикенд в Катар, е един от най-противоречивите шампионати в историята.

Известни лица, които се съгласиха да разпространяват събитието, се сблъскаха с апели да се откажат поради ужасяващия връх на Катар за нарушение на човешките права и отношение към LGBTQ+ общността.

Междувременно се оповестява, че поредност от музиканти са отхвърлили предложения за огромни пари за присъединяване на събитието, като Род Стюарт и Дуа Липа.

Дори Сеп Блатер, някогашният президент на ФИФА, който надзираваше Катар да завоюва кандидатурата си за Световното състезание през 2022 година, най-сетне призна, че е било „ неточност “ страната да бъде хазаин на форума. 

За почитателите, които пътуват до Близкия изток, с цел да участват персонално на Световното, това сигурно ще бъде скъпо (и евентуално доста неудобно) пътешестване. Някои почитатели ще прекарат шампионата, живеейки в село, направено от железни кутии посред пустинята, до момента в който други ще отседнат на круизни кораби, преустроени в хотели.



Катар е припрян да покаже, че може сполучливо да бъде хазаин на огромния конгрес, само че публични лица в този момент са упрекнати, че заплащат на хора да се преструват на почитатели преди шампионата, изключително в този момент, когато фрагменти на по този начин наречените „ подправени почитатели “ циркулират онлайн.  Видео, оповестено в TikTok, демонстрира огромна навалица от мъже в британски фланелки, носещи банери с полулярния надпис „ It`s coming home “, развяващи флагове и пуснали музика.

Много хора считат, че в действителност това не са почитатели на Англия, а са хора, на които им е платено да се обличат като почитатели, тъй че наподобява, че има повече еуфория към Световното състезание. 

Такива фрагменти се появиха освен за последователите на Англия. В други оповестени видеоклипове, които предизвикаха съмнение, са показани " почитатели " на Испания, Бразилия и Португалия, дефилиращи в Катар. 

Мнозина в обществените медии сметнаха за подправен опит да създадат Световното състезание да наподобява по този начин, като че ли има повече поддръжка. 



Един човек назова фрагментите „ най-неловкото нещо, което в миналото съм виждал във футбола “, до момента в който различен показва, че „ числата на посещаемостта са доста по-ниски от предстоящото “.

Междувременно Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа стопанска система, допусна, че доста от тези, които се виждат във видеоклиповете, са същински футболни почитатели. Той посочи  Twitter, че някои от тези, които се виждат на фрагментите, може да са там, с цел да се „ потопят в отразената популярност “, като поддържат народи, които е по-вероятно да съумеят на Световното състезание. от техните.

Професор Чадуик изясни, че изследване на футболни почитатели в Персийския залив е открило, че 78% от почитателите имат обичан задграничен тим, както и локален тим, който поддържат, и същият дял от 18-24-годишни почитатели споделят, че избират да следват задгранични тимове. 

Той също по този начин изясни, че държавното управление на Катар е практикувало тактика на „ позволен фендъм “, като раздава безвъзмездни флагове и банери, тъй че хората да могат да вземат участие в празненствата и да се разпознават с тимовете на други народи, идващи на шампионата.

England????
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР