Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас предупреди, че отправеното към Мадрид предложение

...
Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас предупреди, че отправеното към Мадрид предложение
Коментари Харесай

Каталуния била готова на диалог с Испания, но само за своята независимост


Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас предизвести, че отправеното към Мадрид предложение за разговор може да се отнася единствено за независимостта на самостоятелната област. С изказването си той затвари още малко вратата за реализиране на съгласие сред двата лагера, оповестява Българска телеграфна агенция.

Лидерът на Каталуня Карлес Пучдемон би трябвало до понеделник да отговори на испанското държавно управление, което в сряда му даде пет дни, с цел да обясни позицията си по своя план за обособяване на региона от територията на страната. Неговият заместител не разкри желанията му, само че ясно сподели, че за Пучдемон независимостта остава единственият вероятен вид.

" Предложението за разговор, отправено към испанското държавно управление, би трябвало да се отнася до основаването на нова република " акцентира Жункерас в тирада, произнесена в централата на ръководената от него партия.

" Трябва да е ясно, че най-хубавият метод да се стигне до самостоятелност е да беседваме с всички, или най-малко с интернационалната общественост. Но в това време имаме категоричен и безспорен ангажимент да осъществим мандата, даден ни на 1 октомври ", добави някогашният евродепутат.

Каталунските сепаратисти се опират на резултатите от творби на 1 октомври референдум за самоопределяне, който беше неразрешен от испанското правораздаване. Те настояват, че са завоюва референдума с 90 % от гласовете при 43% изборна интензивност.

Много поддръжници на твърдата линия бяха разочаровани от решението на Пучдемон да отсрочи с няколко седмици оповестяването на самостоятелност, с вярата да стартира договаряния с Мадрид.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР