Каталунският сепаратистки флаг виси на врата в Барселона. Испанският Конституционен

...
Каталунският сепаратистки флаг виси на врата в Барселона. Испанският Конституционен
Коментари Харесай

Мадрид опитва да попречи на Каталуния да обяви независимост


Каталунският сепаратистки байрак виси на врата в Барселона.

Испанският Конституционен съд анулира съвещанието на каталунския парламент, планувано за понеделник, 9 октомври, на което се очакваше да бъде едностранно оповестена независимостта на Каталуния, оповестява Ройтерс.

По информация на в. " Паис " решението е взето след подаване на иск от социалистическата партия на Каталуния, която се опълчва на отделянето от Испания. В желае на каталунските социалисти се споделя, че вероятно едностранно оповестяване на независимостта на района от ръководещите ще наруши жестоко на испанската Конституция и ще " унищожи правата на депутатите ", които се афишират срещу сходна стъпка.

След като испанския Конституционен съд одобри да прегледа желае на каталунските социалисти, решението за осъществяване на съвещанието в понеделник автоматизирано се обезсилва.

На 1 октомври в Каталуния беше създаден референдум за самостоятелност от Испания. Гласуваха 2,26 милиона от 5,31 милиона имащи право на глас каталунци. Около 90 на 100 от гласувалите се оповестиха в поддръжка на независимостта. Мадрид обаче счита всенародното допитване за нелегитимно и отхвърля да признае резултатите му.

Рахой прикани каталунския водач да се откаже от проектите за самостоятелност

Същевременно испанският министър-председател Мариано Рахой прикани премиера на Каталуния Карлес Пучдемон да се откаже от проектите за едностранно оповестяване на самостоятелност на самостоятелната област, " с цел да бъдат избегнати по-големи несгоди ".

Рахой сподели в изявление за испанската информационна организация ЕФЕ, че решението на каталунската рецесия е " бързо връщане към законността и заявление колкото се може по-скоро, че няма да има едностранно прокламиране на самостоятелност ".

Той изрази убеденост, че Испания ще се оправи със обстановката, и напомни, че страната е имала много комплицирани моменти в своята история, само че постоянно ги е преодолявала.

Мадрид отхвърля и каквото и да било ходатайство в рецесията

По-рано испанското държавно управление отхвърли каквото и да било ходатайство в рецесията с Каталуния. " Ако Пучдемон желае да приказва или да договаря, или да изпрати медиатори, той знае чудесно какво би трябвало да направи преди този момент: да се върне на пътя на закона, от който въобще не биваше да се отклонява ", подчертаха централните управляващи в официално съобщение.

Изявлението бе оповестено съвсем незабавно откакто каталунският районен министър председател още веднъж прикани испанските управляващи да се съгласят на ходатайство за намиране на излаз от най-тежката политическа рецесия в страната от десетилетия.

В тирада, излъчена нощес по малкия екран, Пучдемон дефинира централното държавно управление като безконтролно поради отхвърли му да одобри ходатайство. През идните дни ще показва пътна карта за самостоятелност на Каталуния, удостовери свое заричане той.

Днес пък Пучдемон съобщи, че не се опасява да бъде задържан поради организирането на неразрешения референдум. " Аз персонално не се опасявам от това ", споделя Пучдемон в изявление за немския " Билд " в отговор на въпрос за вероятен арест. По думите на Пучдемон към този момент нищо в дейностите на испанското държавно управление не го изненадва и е допустимо и той да бъде задържан, което, както съгласно него би било варварска стъпка.

" Ще стигнем толкоз надалеч, колкото желаят хората. Но без потребление на мощ. Винаги сме били спокойно придвижване. А и съм сигурен, че Испания няма да може да пренебрегне волята на толкоз доста хора ", сподели той.

Реалността може да се окаже не толкоз елементарна

Британският вестник " Индипендънт " отбелязва във връзка снощното телевизионно послание на Карлес Пучдемон, че въпреки да е подчертал към този момент многократното изразеното от каталунското държавно управление искане за разговор за споразумяване на опълчването с Испания, той е гледал да не употребява думата " самостоятелност ".

" Ню Йорк таймс " чака, че въпреки всичко Пучдемон ще сложи резултатите от референдума на гласоподаване в районния парламент на Каталуния, където сепаратистите имат нежно болшинство, което прави приемането на тези резултати доста евентуално, само че не и несъмнено.

В. " Вашингтон пост " отбелязва, че с всеки минал ден националните управляващи и силите, подкрепящи независимостта на Каталуния, непреклонно се движат към трагична борба.

Как би изглеждала самостоятелна Каталуния, гласи заглавие на материал на английския вестник " Телеграф ". Там се отбелязва, че вероятното й излизане от състава на Испания ще се характеризира с дългова рецесия, затворени граници и отлив на имигранти от нейната територия.

Под заглавие " Може ли Каталуния да разгласи самостоятелност " в. " Гардиън " разяснява, че след референдума в неделя каталунският министър председател неведнъж е заявил решимостта си за самостоятелност. Реалността обаче може да се окаже не толкоз елементарна, добавя изданието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР