Кът за мечти“ не е критически обзор на филмите и

...
Кът за мечти“ не е критически обзор на филмите и
Коментари Харесай

„Кът за мечти“ от култовия режисьор Дейвид Линч, в съавторство с Кристин Маккена (предложение за четене)

„ Кът за фантазии “ не е критически преглед на филмите и разностранните художествени достижения на Дейвид Линч. Тя е по-скоро хроника на случилото се, в сравнение с пояснение какво значи то.

Животът на Линч е във висша степен упражнение в чисто творчество. В едно предаване по Военновъздушни сили той е разказан като „ създател, зает в доста аспекти на изкуството в следвоенна Америка: градската среда, особеностите на езика и наследството на сюрреализма “, само че съгласно Жозе да Силва, старши куратор в Австралийската филмотека, Линч е незаконно подценяван като образен актьор. Затова пък бързо покорява кинематографичния Олимп и още от края на 70-те се подрежда измежду най-задълбочените киноизследователи на сферите на ирационалното и необяснимото.

Отчасти записки, частично биография, „ Кът за фантазии “ съчетава мненията на самия Линч за най-важните събития в живота му и свидетелства на над 90 от най-близките му другари, родственици, артисти, сътрудници, музиканти и съидейници, дадени в изявленията пред Кристин Маккена.

За създателя

Дейвид Линч излиза на напред във времето в интернационалното кино през 1977 година с разпространяването на първия му филм, смайващо истинския „ Гумена глава “. Оттогава той има три номинации за Оскар в категория „ най-хубав режисьор “ за „ Човекът слон “, „ Синьо кадифе “ и „ Мълхоланд Драйв “, притежател е на Златна палма за „ Диво сърце “, превзема света с манията „ Туин Пийкс “, чиято премиера е през 1990 година, и се постанова като създател с голяма заложба и съобразителност.

Автор е на книгата „ Да уловиш огромната риба “ на тематика трансцендентална медитация.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР