Кастер Семеня заяви, че Международната федерация по лека атлетика (IAAF)

...
Кастер Семеня заяви, че Международната федерация по лека атлетика (IAAF)
Коментари Харесай

Кастер Семеня обвини ИААФ в нарушение правилата за конфиденциалност

Кастер Семеня съобщи, че Международната федерация по лека атлетика (IAAF) е нарушила разпоредбите за конфиденциалност преди чуването й в понеделник, където тя се бори за своето бъдеще в атлетиката. Южноафриканката, която е двойна олимпийска шампионка на 800 метра безпрепятствено тичане, се бори с новите правила на ИААФ, които са ориентирани към понижаване на равнищата на тестостерон при хиперандрогенните спортисти.

Жалбата, която се изслушва в Спортния трибунал (CAS) в Лозана, Швейцария, би могла да бъде незабравим случай за спорта с широкообхватни последствия. Семеня счита, че ИААФ е нарушила разпоредбите за конфиденциалност на чуването, откакто разгласи имената на петима специалисти, които ще свидетелстват по делото.

“Арбитражните производства подлежат на строги разпореждания за конфиденциалност и тази информация не трябва да се дава ”, обявиха в понеделник юристите на Семеня. “Г-жа Семеня има вяра, че прессъобщението на ИААФ е очевидно нарушаване на наредбите за дискретност, които са били проведени в опит да се повлияе на публичното мнение при условия, при които ИААФ е знаел, че госпожа Семеня няма да бъде подготвена да отговори, тъй като извършва отговорностите си за конфиденциалност ”, допълват още юристите на атлетката.

“В интерес на справедливостта госпожа Семеня повдигна този въпрос пред CAS и получи позволение да разгласява обществено информация, отговаряща на прессъобщението на IAAF, в това число откриване на специалистите, които свидетелстват в поддръжка на делото на госпожа Семеня. Тази информация ще бъде оповестена на следващия ден ”, се споделя още в известието.

Все още няма формален отговор от ИААФ дали изказванията на Семеня са правилни. Иначе новите правила на ИААФ плануват, че дамите с нараснал тестостерон би трябвало да одобряват медикаменти, с цел да понижат равнището си, преди да бъдат позволени да се състезават, само че единствено при бягания на приблизително разстояние сред 400 и 1500 метра, където се твърди, че преимуществото е най-чувствително.

Предишният опит на Международната федерация да контролира тестостерона при дамите спортисти се провали, откакто Спортния трибунал разгласи, че не е получил задоволително доказателства, че хиперандрогенните спортисти получават доста преимущество заради броя на тестостерона в тялото си. Сега от ИААФ настояват, че разполагат с нужните доказателства, само че се счита, че Семеня ще докара специалисти, които да потвърдят пропуски в проучванията по време на чуването, което е от 18 до 22 февруари.

Правилата бяха на път да влязат в действие на 1 ноември предходната година, само че отсрочени до 26 март поради законните дейности от страна на Семеня. Говорейки през юни, тя назова правилото,,несправедливо “, добавяйки:,,Просто желая да се състезавам по този начин, както съм родена “. Като 18-годишна, тя бе запитана да си направи тест за установяване на пола, само че резултати по този начин и не са били оповестени публично оттогава. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР