Каспар Велдкамп, който до последно се противопоставяше на влизането на

...
Каспар Велдкамп, който до последно се противопоставяше на влизането на
Коментари Харесай

Противник на влизането ни в Шенген по суша става външен министър на Нидерландия

Каспар Велдкамп, който до последно се противопоставяше на влизането на България в Шенген по суша, е най-вероятният нов външен министър на Нидерландия, оповестиха за Клуб Z източници от Хага.

Той е член на основаната едвам през август 2023 година партия Нов публичен контракт (НОД). Тя ще бъде част от новото дясно държавно управление на Ниската земя, контрактувано на 22 май след шестмесечни договаряния. То ще бъде доминирано от извънредно дясната Партия за свободата на Герт Вилдерс, който преди години искаше страната ни да бъде извадена от Европейски Съюз.

Самият Видлерс няма да бъде министър председател. Постът ще заеме някогашният началник на разследващите служби Сик Схоф, който не е привързан с нито една партия.

Нидерландия до последно се противопоставяше на влизането на България в Шенген. Но през декември 2023 година държавното управление на Марк Рюте реши да смъкна ветото. В сходство с националното законодателство всяко решение на кабинета трябваще да бъде утвърдено от Народното събрание.

И тъкмо тогава НОД, и по-точно нейният народен представител Каспар Велдкамп, внесе предложение Нидерландия да пусне България единствено по въздух и вода, като по този метод поддържа позицията на Австрия. При това направената от партията резолюция получи повече гласове „ за “, в сравнение с „ срещу “. Но не събра нужното безусловно болшинство и затова не мина.

Изненадващо хората на Герт Вилдерс въобще не участваха в този избор. Иначе резолюцията щеше да бъде утвърдена.

В последна сметка обаче България бе призната в Шенген единствено по въздух и вода. Австрия остана непреклонна и не ни пусна по суша.

От белгийското председателство на Европейски Съюз обявиха през вчерашния ден за Клуб Z, че се надяват до края на годината България и Румъния да се причислят към Шенген и по суша. За това е належащо цялостно единогласие измежду страните членки (Съвета). Трябва да бъде взето и ново решение.

Управляващата в Нидерландия партия на Вилдерс е евроскептична.

Влизането ни в Шенген би трябвало да бъде решено от вътрешните министри на страните членки. Този пост в Нидерландия също ще бъде даден на партията НОД, довериха нашите източници. Но още няма посочено име.

Нашите събеседници в Брюксел споделиха също, че " дребна група страни " продължава да не ни желае в Шенген по суша, само че не загатнаха съответни страни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР