Късно вчера Съединените щати обявиха окончателния проектодокумент на резолюция на

...
Късно вчера Съединените щати обявиха окончателния проектодокумент на резолюция на
Коментари Харесай

Резолюция на САЩ насърчава незабавното и трайно прекратяване на огъня в Газа

Късно през вчерашния ден Съединените щати оповестиха окончателния проектодокумент на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , която ще поддържа интернационалните старания за определяне на „ неотложно и трайно преустановяване на огъня “ във войната сред Израел и „ Хамас “, заяви „ Associated Press “. Въпросната резолюция е част от съглашението за освобождение на заложниците, взети в плен по време на изненадващата офанзива на „ Хамас “ против Южен Израел, осъществена на 7 октомври.

Съединени американски щати разпространиха първичната версия на резолюцията на 19 февруари , ден преди да наложат несъгласие на друга необятно подкрепена от арабските страни резолюция, изискваща неотложно и филантропично преустановяване на войната в обхванатата от военни дейности линия Газа, като обявиха, че тя ще попречи на договарянията по договорката за освобождение на заложниците. Това беше третото несъгласие на Съединени американски щати върху резолюция на Съвета за сигурност, изискваща преустановяване на огъня в Газа, като този ход изправи администрацията на президента Джо Байдън пред несъгласие с огромна част от света, в това число с доста съдружници.

Както е известно, през последните дни дипломатическите договаряния са в застой , защото напъните на страните медиатори не съумяха да доведат до помирение преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан – всекидневен краен период, който изтече без съглашение. Израелските военни сили оповестиха в сряда, че ще продължат с плануваната атака в южния град Рафах , където 1,4 млн. разселени палестинци са потърсили леговище, и акцентираха, че възнамеряват да реалокират цивилни лица към „ филантропични острови “ в центъра на територията. Проектът на Съединени американски щати, подложен „ в синьо “ късно нощес, което значи, че е във тип, който предстои на гласоподаване , е петата версия на текста и внася някои основни промени .

В първичния му тип се наблягаше, че краткотрайното преустановяване на огъня „ във допустимо най-кратък период “ изисква освобождението на всички заложници, и се призоваваше за унищожаване на всички ограничавания върху доставката на филантропична помощ. И двете дейности „ биха спомогнали за основаването на условия за трайно преустановяване на военните дейности “ , гласи част от текстът на резолюцията. Окончателният вид „ недвусмислено поддържа интернационалните дипломатически старания за определяне на неотложно и трайно преустановяване на огъня като част от договорка, която планува освобождение на заложниците и която дава опция за основаване на основа за по-траен мир за облекчение на филантропичните премеждия “. Промяната тук е, че думата „ краткотрайно “ е отстранена. В него се споделя също, че „ опцията, основана от всяко преустановяване на огъня “ , би трябвало да се употребява за активизиране на дипломатическите старания за основаване на условия „ за стабилно преустановяване на военните дейности и реализиране на дълготраен мир “.

В първичния вид на текста се споделя, че плануваната от Израел огромна сухопътна атака в южния град Рафах в Газа „ не би трябвало да продължава при актуалните условия “. Тази дефиниция изчезна в окончателния план. Вместо това в встъпителен параграф Съветът за сигурност акцентира опасенията си , че сухопътната атака в Рафах „ ще докара до по-нататъшни вреди за цивилното население и до по-нататъшното му разселване, евентуално в прилежащи страни, а също така ще има съществени последствия за районния мир и сигурност “.

Предложението на Съединени американски щати изисква от всички страни да съблюдават интернационалното право , изискващо отбрана на цивилното население и цивилните обекти, които включват лечебни заведения, учебни заведения и частни домове. Резолюцията показва и дълбоката угриженост на Съвета по отношение на опасността от апетит и епидемии , провокирани от спора, пред които е изправено цивилното население в Газа, както и по отношение на броя на недохранените хора и пагубните равнища на апетит. Важно е да се означи още, че окончателната резолюция отхвърля всяко наложително разселване на цивилното население в Газа, което в прорез с интернационалното право.

Ако резолюцията бъде публично утвърдена, в нея за първи път ще бъдат наказани строго офанзивите, ръководени от „ Хамас “, от 7 октомври 2023 година, както и вземането и причиняването на гибел на заложници и на цивилни жители, както и половото принуждение, в това число изнасилването. Предвижда се още да бъде глобено потреблението на гражданска инфраструктура за военни цели и за задържане на заложници. Съгласно клаузите ще бъде изисквано от „ Хамас “ и други въоръжени групировки неотложно да дават филантропичен достъп на всички останали заложници.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР