Късно в понеделник управляващите либерали в Румъния избраха да преговарят

...
Късно в понеделник управляващите либерали в Румъния избраха да преговарят
Коментари Харесай

Румънските управляващи либерали ще преговарят за нов кабинет с левицата

Късно в понеделник ръководещите либерали в Румъния избраха да договарят за ново парламентарно болшинство с някогашните си противници, опозиционните леви социалдемократи (СДП), вместо да възстановят центристко съдружно държавно управление, което се разпадна преди два месеца. Междупартийните борби удължиха политическата невъзможност в миг, в който страната се бори с възходящите разноски за сила и най-смъртоносната вълна от ковид-19 от началото на пандемията, защото едвам една трета от жителите са имунизирани.

Либералите " взеха решение с безусловно болшинство да стартират договаряния със СДП, с цел да основат болшинство, което подсигурява на Румъния непоклатимост, нужна за превъзмогване на политически и санитарни рецесии ", се споделя в изказване на партията.

Евентуалната бъдеща коалиция ще включва сегашния младши съдружник на либералите, етническата унгарска партия " Демократичен съюз на унгарците в Румъния ", оповестява Reuters. Въпреки това договарянията евентуално ще лишават седмици, споделиха водачите на СДП, като прибавиха, че описът им с претенции включва нараствания на пенсиите, детските надбавки и минималната работна заплата. Румъния се бори да овладее огромния си бюджетен недостиг поради увеличените разноски по време на пандемията.
Усложнения в договарянията
Преговорите евентуално ще бъдат сложни и поради това, че не всички либерали поддържат съюз със социалдемократите. Партията пристигна на власт след изборите в края на 2020 година, като се опълчи на напъните на СДП да отслаби битката против корупцията и върховенството на закона.

СДП, най-голямата партия в Народното събрание със 157 места против 134 места на либералите, евентуално ще изиска и основни министерства. Предстои да стане ясно до каква степен са подготвени либералите да създадат компромис. Президентът на Румъния Клаус Йоханис, който държи контрола над Либералната партия и има последната дума при назначението на министър-председател, също ще бъде фактор в договарянията.

Либералите избраха да не възвръщат центристката коалиция с някогашния си съдружник USR Plus, който се отдръпна от кабинета поради противоречивия фонд за районно развиване при започване на септември, лишавайки премиера Флорин Читу от парламентарно болшинство.

На фона на политическата неустойчивост, здравната рецесия се задълбочава от ден на ден. Близо една трета от всички смъртни случаи от ковид-19 в Румъния от началото на пандемията са настъпили единствено през последните няколко седмици, а дневният брой на инфектираните се увеличи до рекордно високи равнища и лечебните заведения останаха без кревати за интензивно лекуване.

Късно в понеделник ръководещите либерали в Румъния избраха да договарят за ново парламентарно болшинство с някогашните си противници, опозиционните леви социалдемократи (СДП), вместо да възстановят центристко съдружно държавно управление, което се разпадна преди два месеца. Междупартийните борби удължиха политическата невъзможност в миг, в който страната се бори с възходящите разноски за сила и най-смъртоносната вълна от ковид-19 от началото на пандемията, защото едвам една трета от жителите са имунизирани.Либералите " взеха решение с безусловно болшинство да стартират договаряния със СДП, с цел да основат болшинство, което подсигурява на Румъния непоклатимост, нужна за превъзмогване на политически и санитарни рецесии ", се споделя в изказване на партията.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР