Късно тази вечер ще се състои церемонията по връчването на

...
Късно тази вечер ще се състои церемонията по връчването на
Коментари Харесай

Манол Пейков: Номинацията на Времеубежище за Букър дава световна видимост на българската литература

Късно довечера ще се състои церемонията по връчването на интернационалната литературна премия " Букър ". В късия лист от 6 номинации за това влиятелно отличие е включен романът " Времеубежище " на Георги Господинов в превод на британски от Анджела Родел.

" Ню Йоркър " и " Гардиън " към този момент оповестиха романа за една от книгите на 2022 година, а " Таймс " съпостави писателя с Джордж Оруел.

Българския издател на Господинов Манол Пейков от " Жанет 45 " съобщи, че смисъла на номинацията за българската литература е голямо, тъй като българската литература през последните години е " невидима ".

" Български преводи на непознати езици на година са доста малко - сред 7 и 10. Автентичен интерес към българската литература няма, до неотдавна нямаше и организация, която да показва български създатели зад граница. Пробивът на Родел и Господинов е голяма вест за българската литература, тъй като ни дава международна видимост. Имаме прелестна модерна литература, която по нищо не отстъпва на нашите съседи, само че видимостта ни беше оскъдна ", сподели Пейков.

За " Букър " е състезават на процедура всички издадени книги през годината на британски език. Тя, след " Нобел ", е най-голямата международна литературна премия, най-голямата в англоезичния свят. Наградата към този момент е световна и в това отношение е по-специална ", сподели още Пейков.

Повечето номинирани книги тази година са на много персонални тематики, фамилни, свързани с обич. Книгата на Господинов в прочут смисъл е пророческа и изпревари времето си. " Времеубежище " има доста съществени шансове за премия - сподели още Манол Пейков.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР