Късно снощи в Многопрофилнта болница за активно лечение Д-р Тота

...
Късно снощи в Многопрофилнта болница за активно лечение Д-р Тота
Коментари Харесай

Жертвите на катастрофата край Габрово вече са пет

Късно нощес в Многопрофилнта болница за интензивно лекуване „ Д-р Тота Венкова “ Габрово е умрял още един от участниците в тежката злополука край село Донино. Това стана известно на взаимен брифинг от Окръжна прокуратура – Габрово и Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи – Габрово, които изнесоха спомагателна информация за тежкия пътен случай. 

Наблюдаващият прокурор и началник на следствието Шикова, удостовери, че нощес на номер 112 в 17:06 ч. е получен сигнал за зародило тежко пътнотранспортно произшествие на западния обходен път на Габрово, на основен път Габрово – Дряново при пътната връзка за Севлиево и прохода „ Шипка “. Инцидентът е зародил сред товарна комбинация, формирана от влекач с марка „ Волво “ и ремарке, ръководена от 60-годишен румънски жител и пренасящ служащи пътнически микробус, ръководен от 21-годишен севлиевец. В микробуса са пътували още осем души. На място е установена гибелта на четирима души, а останалите са откарани в МБАЛ „ Д-р Тота Венкова “ Габрово. По-късно в резултат на черепно-мозъчна контузия в болничното заведение почива още един от пасажерите в микробуса. 



От прокуратурата изнесоха информация, че и двамата водачи са правоспособни, на водача на тир е изработен тест за алкохол и опиати на място, като и двата са се оказали негативни. Впоследствие и на двамата водачи са взети кръвни проби за следващ разбор. 

По думите на прокурор Шикова, квалификацията на обвиняването сочи за осъществяване на тежко пътнотранспортно закононарушение по несъобразителност. Според Наказателния кодекс виновникът може да понесе наказване отнемане от независимост от пет до 15 години, а при цялостно изясняване на ситуацията, присъдата може да бъде и по-висока. 

От прокуратурата показаха, че румънецът, лидер на тир-а е арестуван за период до 24 часа, като след приготовление на обвиняване ще бъде препоръчано задържане за до 72 часа. Такова искане Окръжна прокуракура – Габрово следва да изпрати до Окръжен съд – Габрово. 

На брифинга стана известно, че несъобразителност при случая е била проявена от лидера на тира, който е навлязъл непозволено в пътната лента на завиващият в посока Севлиево микробус с служащи. 

Директорът на ОДМВР Габрово старши комисар Илиян Иванов, уточни, че сега в болничното заведение един човек е с заплаха за живота, а останалите са под лекарско наблюдаване. 21-годишният водач на пътническия бус е без заплаха за живота, само че е с контузии. В Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Габрово не са постъпвали нарочни сигнали по отношение на проблеми с този пътен сектор. Иванов добави, че се вършат постоянни разбори на всички сектори и тъкмо тази пътна връзка е избрана като рискова. Относно нея са изпращани сигнали до Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) в годините обратно. Иванов уточни, че последното писмо за тази пътна връзка е изпратена до АПИ при започване на месец октомври тази година. 

Старши комисар Иванов сподели на брифинга, че през днешния ден в Областна администрация – Габрово е имало нарочна среща след случая с изпълняващия длъжността кмет на Габрово, директорd на Областно пътно ръководство – Габрово и други заинтригувани страни. 

Други тежки произшествия на тази пътна връзка не е имало, само че са факт други пътно-транспортни катастрофи, допълниха от полицията. Оттам разясниха, че има маркировка, а асфалтовата настилка е в положително положение, което предполагало развиването на по-висока скорост в този пътен сектор. 

„ Предстои през днешния ден да създадем още един оглед на местопроизшествието, тъй като тези действия би трябвало да се извършат в светлата част на денонощието. Снощи процесуалните действия са траяли до след 23:00 ч. Предстои и назначението на разнообразни експертизи “, сподели по време на брифинга прокурор Пламена Дичева. 

Пострадалите и починалите са от разнообразни обитаеми места в общините Габрово и Севлиево, всички са поданици на област Габрово и са били строителни служащи в севлиевска компания. 

От името на полицията в Габрово, Окръжната прокуратура и Окръжния съд бяха изказани съболезнования на околните на починалите при снощната злополука.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР