Късно снощи премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха в телефонен

...
Късно снощи премиерите Борисов и Бабиш отново обсъдиха в телефонен
Коментари Харесай

Борисов и Бабиш отново проведоха телефонен разговор


Късно нощес министър председателите Борисов и Бабиш още веднъж разискаха в телефонен диалог тематиката за договорката за продажба на активите на сдружение ЧЕЗ Груп в България.

В този диалог българският министър-председател е изискал спомагателни уточнения за позицията на чешкото държавно управление, оповестиха от държавната ни пресслужба.

Бабиш показал пред Борисов, че след изразените от медиите в Чехия подозрения във връзка с компанията покупател, е изискал да бъдат показани доказателства, които да разсеят терзанията към договорката.

В тази връзка Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп е изискал от Съвета на шефовете на сдружението информация за българската Инерком.

Съветът на шефовете е удостоверил, че е направил голям брой инспекции на евентуалния покупател и източниците му на финансиране и те не са посочили проблеми за реализиране на продажбата, и управлението на ЧЕЗ поддържа тази позиция, осведоми чешкият министър председател.

Борисов е показал, че е изискал първия телефонен диалог поради значимостта на електроенергийното сдружение за България и метода за осъществяване на договарянията по неговата продажба, което е провокирало доста въпроси.

По думите му обменените отзиви с премиера Бабиш във вторник, както и изнесената от чешки и български медии информация за източниците на финансиране на купувача, са подхранили подозренията му, че договорката е проблематична.

Правителствените ръководители на двете страни декларирали, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със договорката или сдружението покупател, решенията за които са взети от Съвета на шефовете на ЧЕЗ Груп, допълват от "Дондуков " 1.

От там допълват, че двамата държавни ръководители са дали гласност на подозренията си за неспазване на положителните практики при реализиране на договорката и са удостоверили, че ще наблюдават деликатно за довеждане до завършек на инспекциите от способените органи на двете страни.

Българският министър-председател е помолил чешкия си сътрудник за подпомагане за реализиране на диалози с управлението на ЧЕЗ Груп при положение, че българската страна реши да предприеме дейности за закупуване на активността на електроразпределителното сдружение в страната ни.

От своя страна чешкият министър председател обърнал внимание на това, че контракти към този момент са били подписани, четем в документа, изпратен ни от Министерския съвет. /dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР