Късно снощи на летище Внуково в Москва се струпаха стотици

...
Късно снощи на летище Внуково в Москва се струпаха стотици
Коментари Харесай

Внуково: голямото руско бягство след моГилизацията

Късно нощес на летище Внуково в Москва се струпаха стотици руснаци в опит да изоставен страната откакто съветският президент Владимир Путин разгласи частична готовност за войната в Украйна.

Полетите зад граница бързо се запълниха, а цените за останалите нарастнаха фрапантно.



" Практически всички мъже на възраст сред 25 и 35 години ги събират вдясно от паспортния надзор и ги викат един по един на разпит: по кое време купи билета, имаш ли противоположен билет, каква е задачата на пътуването, служил ли си в армията, в случай че не си – по каква причина, възнамеряваш ли да се връщаш. После момичето ви води още веднъж до паспортен надзор, дава знак, че могат да ви пропуснат, и служителят на гранична полиция още веднъж ви задава някои въпроси (особено са му забавни пътуванията в Съединени американски щати, в случай че е имало такива)** ", написа във Фейсбук профила си Красимир Лозанов, цитирайки Георгий Урушадзе.



И през днешния ден на летище Внуково има големи опашки от хора, чакащи да заминат в чужбина. Почти всички " заминаващи " са млади мъже, които още не са прибрани от съветските военни, само че евентуално се тормозят, че Путин скоро може да подреди затваряне на границата или да разгласи по-широка готовност, която да включва и мъже, които не са " професионални бойци. Или, както уредниците на снощните митинги в Русия я нарекоха, могилизация*.

Билетите за полетите Москва - Белград, изпълнявани от Air Serbia - единственият европейски транспортьор с изключение на Turkish Airlines, който поддържа полети до Русия макар ембаргото на Европейския съюз, се разпродадоха в границите на часове, а цената на самолетния билет Москва -Белград на черно е достигнала 9 000 евро. Цената на полетите от Москва до Истанбул и Дубай са достигнали до 9200 евро за еднопосочен билет в икономична класа.

Междувременно уеб сайтът на съветските държавни железници е блокирал поради голямото количество хора, които по едно и също време са търсили билети за пътешестване в чужбина.

Същевременно в Якутия и Чечня тече готовност:



Според сръбското издание " Данас " откогато Путин е заповядал на войските си да атакуван Украйна, се следи осезаемо изселване на жители на Русия.

Белград е мечтана от руснаците дестинация по време на войната, защото с цел да влязат в Сърбия не са им нужни визи. Белград не се причисли към глобите на Запада против Русия и по данни на " Данас " от февруари до момента 50 000 руснаци са избягали в Сърбия, като доста от тях са почнали независим бизнес, изключително в IT бранша.

След оповестената частична готовност и " прикритата нуклеарна опасност към враговете на Русия на Запад " обществените мрежи бяха заляти от препоръки по какъв начин да се избегне мобилизацията или да се напусне страната. Вчера писахме за и " Как да си счупя ръката " в Гугъл.

Базираната в Сърбия група " Руснаци, беларуси, украинци и сърби дружно против войната " разгласи в Twitter профила си, че доникъде на октомври няма билети за полети от Русия до Белград. Разпродадени са и полетите до Турция, Грузия или Армения, показва групата.

" Всички руснаци, които желаеха да водят война, към този момент са във война ", пишат уредниците на групата и допълват, че " никой различен не желае да отиде да се бие в Украйна ".

Междувременно, още нощес се образуваха големи опашки от руснаци, които желаят да влязат в страната. Според финландския вестник Iltalehti обаче Финландия обаче готви цялостна възбрана за влизане в страната за съветски жители.

Руските управляващи не възнамеряват затваряне на границите най-малко до 27 септември, когато би трябвало да приключат така наречен референдуми в Донецк, Луганск, Запорожието и Херсон, съобщи " Медуза ".

" Но в случай че стартира всеобщо овакантяване, нещата ще се трансформират ", уточни източник пред изданието.

*могилизация - " могила " на съветски значи гроб

**Преводът е на Манол Пейков
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР