Късно снощи българските биатлонисти пристигнаха в Йостерзунд и днес направиха

...
Късно снощи българските биатлонисти пристигнаха в Йостерзунд и днес направиха
Коментари Харесай

Владимир Илиев и Милена Тодорова четвърти в последното контролно преди олимпийския сезон

Късно нощес българските биатлонисти дойдоха в Йостерзунд и през днешния ден направиха първите тренировки по спортните трасета. В този шведски зимен център през уикенда стартират първите за олимпийската зима стартове за Световната купа.

От нашия треньорски щаб оповестяват, че всички национали са на линия и в положително здраве. Основните цели и задания в подготовката са изпълнени, в този момент остава реализацията в спортни условия. През последните дни най-хубавите ни биатлонисти и биатлонистки упражняваха на сняг в Обертилиах, откъдето през вчерашния ден пътуваха за Швеция. В австрийския зимен център нашите участваха и в контролни стартове на спринт и гонене, дружно със съставите на домакините, Беларус, Финландия, Съединени американски щати и други Най-добре от българите се класираха Владимир Илиев и Милена Тодорова, заели четвъртите места.

Йостерзунд посреща нашите биатлонисти с влажно и студено време. Температурите сега са малко под нулата, за уикенда прогнозите са за непрекъснато негативни, а денем да доближават до минус 5-6 градуса. Сняг има задоволително, биатлонският комплекс е в чудесно положение. Според Ковид условията на Международния съюз по биатлон (IBU) всички състезатели още веднъж са в самобитен „ балон “, само че за разлика от предходната зима в този момент им е разрешено да са без маски навън.

Българите ще започват в събота в самостоятелните дисциплини (20 км мъже и 10 км жени) и в неделя в спринтовете (10 км мъже и 7.5 км жени). Следващият втори кръг за Световната купа при започване на олимпийския сезон е още веднъж в Йостерзунд седмица по-късно със спринтове, гонене и щафети. Годината ще приключи с два стадия надлежно в австрийския Хохфилцен (10-12 декември) и във френския Анеси (16-19 декември), след което нашите се прибират по Коледа в България.

През януари са планувани три кръга за скъпия трофей: в немските Оберхоф (6-9) и Руполдинг (12-16) и във италианския Антхолц-Антерселва (20-23), преди всички да се насочат към Пекин за олимпийските зимни игри, където биатлонът е със надпревари от 5 до 19 февруари.

Ето кои стартират олимпийския сезон тази неделя в Йостерзунд:

МЪЖЕ: Владимир Илиев, Антон Синапов, Димитър Герджиков, Благой Тодев

ЖЕНИ: Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева, Лора Христова

Треньори още веднъж са Александър Касперович и Виталий Норицин, като техен асистент в този момент е завърналият се в щаба Борислав Панков.

Българите възнамеряват финалните тренировки преди отпътуването за Игрите в Пекин да бъдат в края на януари в Антхолц (Ит), високопланинската подготовка може да се окаже потребна за олимпийските стартове, които са на височина 1700 м над морското ниво. За тази олимпиада MOK взе решение квотите да се дефинират до 16 януари, така че броят на нашите състезатели в китайската столица ще стане явен след кръга за Световната купа в Руполдинг в средата на януари. Българската федерация си е сложила действителна цел да има оптимален брой участници – 4 мъже и 4 дами на олимпиадата в Пекин.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР