Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава в България стигна критичната

...
Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава в България стигна критичната
Коментари Харесай

Белгийското Политико се гаври с нас: Каскета срещу Тиквата

„ Каскета против Тиквата – мафиотската страна в България стигна сериозната точка. “ Под това заглавие брюкселската ширпотреба „ Политико “ разгласява публикация за спора сред българския основен прокурор Иван Гешев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Несъмнено моментът е основен за върховенството на закона в България и превръщането на страната в пълноценна народна власт ", отбелязва изданието. " Драмата стартира на 1 май, когато Гешев разгласи, че някой е желал да взриви бронирания автомобил, в който той е пътувал.

В сърцевината на рецесията е извънредно значимата роля на основния прокурор. От много време Гешев е разпознат от деятелите в битката против корупцията и за народна власт като една от основните спънки за привеждането на България в сходство с нормите на Европейски Съюз. През лятото на 2020 година той бе измежду основните цели на всеобщите улични митинги против мафията. Тогава стачкуващите желаеха без триумф оставката му ", четем в публикацията.

" Политически покровителстваната мафия в България е вездесъща, а ползите ѝ включват опиати, оръжия, трафик на хора и отклонение на средства от еврофондовете. Според протестиращите всемогъщите български прокурори са в центъра на мафиотската конструкция и постоянно подсигуряват, че нито една " едра риба " няма да бъде изправена пред съда в превзетата страна.

След като Гешев оцеля след уличните митинги през 2020 година, изглеждаше съвсем невероятно той да бъде помръднат, в известна степен тъй като се радваше на близко другарство с Борисов – майстора кукловод на българската политика, на който през предходната година оказа помощ да излезе от ареста.

Сега обаче нещо щракна и подпали " революция " в мътното сърце на българската страна. То може да даде проблясък вяра на тези, които се надяват да почистят Авгиевите обори от корупцията.

Борисов завоюва с малко изборите през април, а номинираната от него за министър председател Мария Габриел съобщи на 11 май, че желае оставка на Гешев. Той отвърна с намека, че политическата класа се пробва да убие него и фамилията му. Той загатва също, че желае да разръчка корупцията по високите етажи.

Не е напълно ясно какво провокира кавгата сред основния прокурор и някогашния министър председател. Възможно е Борисов в последна сметка да е видял, че Гешев е толкоз сериозна спънка, че той би трябвало да го натисне да си върви, с цел да избави политическото си бъдеще, да получи надеждни съдружни сътрудници. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР